Arsenikli suya İtalyan çözümü!

İzmir' de yürüyen arsenikli su tartışmalarına Türkiye de çözüm bulunamayacağı kararlaştırıldı! İzmir suyundaki arsenik miktarını düşürmek için İtalyan bir şirket ile görüşülüyor.

soL (İzmir) İzmir' de süren su tartışmalarına İtalya merkezli su arıtma şirketi Sireg de eklendi. İtalya merkezli su arıtma şirketi Sireg, İzmir'den su numunesi alıp tesislerinde inceleyeceklerini ve arseniği arıtma tekniği konusunda araştırma yapacaklarını açıkladı.

Sireg'in Türkiye temsilcisi Erdoğan Tözge şirketin Teknik Müdürü Daniele Ferraro ile birlikte açıklama yaptı. Tözge, İZSU Genel Müdürlüğü ile görüştüklerini ortak bir çalışma ile İzmir'in suyundaki arsenik oranını tespit edeceklerini söyledi. İzmir'in bazı bölgelerinde arsenik oranının 10-12 mikrogram arasında bulunduğunu ifade eden şirketin Teknik Müdürü Ferraro, kendilerinin arseniği yüzde 98-99 oranında yok edebileceğini dile getirdi.

İzmir sularından alınacak numunelerin İtalya'daki tesislerinde inceleneceğini paylaşan Ferraro, yapacakları inceleme sonucunda İzmir'de nasıl bir arıtma tekniği gerektiğini bulacaklarını ifade etti. Sireg şirketi olarak daha önce arseniği arıtma konusunda çalışma yaptıklarını ve başarıya ulaştıklarını söyleyen Ferraro, İzmir'deki yüksek arsenik oranının yer altı katmanlarındaki mineralden oluştuğunu, jeotermal bulunan bölgelerde arseniğe rastlamanın doğal olduğunu, bu sorunu da 4 ayda çözebileceklerini söyledi.