Altın şirketi köylülere savaş açtı

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde Gümüştaş Şirketi'nin siyanürle altın arama ve işletmeye yönelik çabaları hız kazandı. Şirketin bölgedeki faaliyetlerine bir an önce başlama isteği bölgede yaşayanlarda büyük bir kaygı ve endişeyle karşılanmakta.

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde faaliyetlerini hızlandırmak isteyen Aydın Doğan ve Saray Halı patronu Necati Kurmel'in ortak olduğu Gümüştaş Şirketi köylüleri sindirmek için bölgeye ziyaretlerini yoğunlaştırdı. En son 22 Nisan'da köye girmek isteyen şirket yetkilileri haberi önceden alan ve beklemeye başlayan köylülerin direnişiyle karşılaştı. Köylüler tarafından kovulan yetkililer, devletin de desteğiyle çareyi daha fazla baskı ve şiddette aramaya başladı...

Şirket yetkililerini kovan köylülere gece yarısı baskını düzenlenerek bazı kişiler gözaltına alındı. Siyanürlü altın işleme tesisine karşı çıktıkları için gözaltına alınan köylülerin çocukları ise 23 Nisan kutlamalarına katılmayarak olayı protesto ettiler. Protestonun ardından 23 Nisan töreni yapılacak okullarda etkinlikler iptal oldu.

Hasangazi İlköğretim Okulu’nun kutlamalarına katılmayarak okulun yanındaki boş arazide toplanan köylüler, köyün yakınına kurulmak istenen altın madeni işletmesine izin vermeyeceklerini ilan ettiler. Gözaltına alınan köylülerin çocukları “Jandarmalar gece babamızı aldı götürdü. Babamız yokken biz nasıl bayram yapalım. Babalarımız bırakılana kadar okullarımıza gitmeyeceğiz” dediler.

Açıklama yapan kadınlar ve çocuklar hep bir ağızdan baskıların kendilerini yıldıramayacağını, 23 Nisan törenleri dahil sorun çözülene kadar çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylediler. Tepkilerin artması üzerine gözaltına alınan 10 köylünün serbest bırakıldığı açıklandı. Serbest bırakılan Hasan Türkaslan, Durmuş Tunç, Mahmut Tunç, Ramazan Yavuz, Mustafa Bozdağ, Şahin Bozdağ, Adem Aydın, Ahmet Yüksel, Mehmet Kiper ve Mustafa Yavuz, okulun yanındaki boş arazide kendilerini bekleyen kalabalık grubun alkış ve sloganları arasında davulla karşılandılar. Köylüler burada yaptıkları açıklamada ne olursa olsun altın ve gümüş madeni işletmesinin şantiyesinin kurulmasına izin vermeyeceklerini söylediler.

Olaylar nasıl başladı?
Hasangazi köyünde siyanürle altın işleme tesisi kurmak isteyen Gümüştaş Şirketi’nin Porsuk Sulama Göleti yakınında tesisin temelini atacağı haberini alan köylüler, önceki gün sabah saatlerinden itibaren bölgede beklemeye başlamışlardı. Şirket araçları jandarma eşliğinde bölgeye geldiğinde alanı boşaltmamakta direnen köylülerle jandarma arasında çatışma çıktı. 8 köylü ve 3 asker çeşitli yerlerinden yaralandılar. Yaşananlar nedeniyle şirket yetkilileri iş araçlarını geri çekerek bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Hasangazi Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Özçelik, Gümüştaş şirketinin faaliyetlerinin durdurulması için mahkeme sürecinin devam ettiğini belirtti. Şirketin, köylüyü askerle karşı karşıya getirdiğini söyleyen Özçelik işletmenin kurulmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Özçelik, “Bugün şirket buraya şantiye kurmak için ilk adımı atmak üzere geldi. Jandarma güçleri ile birlikte geldiler. Bizler de işletmenin buraya kurulmasını istemediğimizi beyan etmek üzere bölgeye geldik. İşletmenin kurulması planlanan yerin hâlâ mahkemelik olduğunu ve şantiye kurmaya yetkilerinin olmadığını bildirdik. Üzücü olaylar yaşanmasını istemiyoruz. Ama mücadelemizi de sürdüreceğiz” dedi.

Şirket çareyi özel güvenlikçilerde buldu
Bolkar Dağları Platformu şirketle ilgili yaptığı açıklamada dikkati özel güvenlikçilere çekti. Açıklamada "Toprağın altını üstüne getirmeye çalışan maden şirketi, kendisini köylülerden korumak için 60’a yakın güvenlikçiyi işe aldı. Güvenlikçilerin ilk işi maden sahasına gelen toprağın koruyucuları olan köylülere saldırmak oldu. Sabah çıkan çatışmada beş kişi yaralandı" denildi.

Jandarma desteğiyle bölgeye girebilen şirket yöneticilerinin özel güvenlikçi desteği almasının ardından da köyden kovulması ise güvenlikçilerin şimdilik işe yaramadığının göstergesi. Şirketin özel güvenlik birimini güçlendirip güçlendirmeyeceği bilinmiyor...

Haber yapmak da yayınlamak da yasak
Bölgedeki olaylar sırasında, şirket yetkililerinin jandarma desteğiyle köylülere müdahalesini görüntülemek isteyen bir kişi gözaltına alındı. Yaşananların medyaya hiçbir şekilde yansımıyor. Mücadelelerinin basına çok fazla yansımadığını düşünen köylüler kamuoyu desteği almak için çeşitli basın kuruluşlarına açıklamalar göndererek Niğde Valiliği'ni protesto etmeye çağırıyorlar.

Köylülere düzenlenen gece yarısı operasyonunun ajanslara düşmesi fakat gazetelerde yer almaması ise dikkat çeken diğer noktalardan.

Bolkar Dağları Platformu soL'a gönderdikleri açıklamayla dayanışma çağrısı yaptı. Niğde Valiliği ve diğer yetkililerin uyarıldığı açıklamada "Altın madencileri güvenlikçilerini de alıp derhal bölgemizden çekilmelidir. Gözünü altın hırsı bürümüş talancılar bilmelidirler ki Ulukışla sahipsiz değildir! Ulukışla mücadelesinin yanında yer almak isteyen herkesi, Niğde Valiliği’ne protesto mektupları göndermeye davet ediyoruz" denildi.

(soL – Haber Merkezi)