Allianoi İstanbul’a 'geliyor'

Ülkemizin önemli arkeolojik bölgelerinden biri olarak dikkat çeken ve bir süre sonra baraj altında kalması tehlikesi bulunan Allianoi için İstanbul’da bir dizi etkinlik yapılacak.

Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden biri olarak dikkat çeken Allinoi’nin mücadelesi İstanbul’a taşınıyor. 12 Aralık’ta Taksim’den başlayacak yürüyüşlerle beraber Allinoi’ye dikkat çekmek için başlayacak etkinlikler dizisi 13 Ocak 2010 tarihine kadar sürecek.

Yapılan arkeolojik kazılar neticesinde Türkiye’nin en önemli antik merkezlerinden biri olarak dikkat çeken Allionoi baraj sularının altında kalma tehlikesinde. Sulama amacıyla inşa edilen Yortanlı Barajı’nın gölet alanında kaldığı için 1998-2006 yılları arasında gerçekleştirilen kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkarılan Allianoi’nin erken tunç çağından günümüze kadar sürekli kullanım gördüğü ve MS 2. yy’da Roma İmparatoru Hadrianus döneminde Pergamon Asklepionu ile birlikte büyük imar faaliyeti geçirdiği kaydediliyor.

Allianoi, içinde 47ºC sıcak suyu olan ılıcası, caddeleri, sokakları, dükkânları, köprüleri, hastanesi, insulaları, çeşmeleri, nekropolleri, peristilli yapıları, kült yapısı, geçiş yapısı, su sistemleri, freskleri, mozaik ve mermer işlemeleri ile mimari, kentsel ve arkeolojik eserlere sahip bir sağlık merkezi olarak dikkat çekiyor. İzmir Bergama’ya 18 km mesafede bulunan ve Paşa Ilıcası olarak bilinen Allianoi bölgesinde kazıların henüz yüzde 20’si yapılmasına rağmen birçok tarihi, kültürel ve bilimsel verinin elde edildiği, ulusal ve uluslararası onlarca bilimsel araştırma, makale, tez çalışmasının yapıldığı belirtilirken, eğer engel olunmazsa bu antik bölgenin yakın zamada baraj suları altında kalmak üzere olduğu ifade ediliyor.
Allionoi tartışması bu yılın ayında Eylül ayında kamuoyunda da yankı bulmuş, bölgenin üzeri kumla örtülerek korumaya alındığı ifade edilmişti. Uzmanlar gerek suyun kimyasal özelliği, gerek zemin su basıncının yapılara etkisi nedeniyle yöntemin bir koruma olmadığını kaydederken, uygulamaya ilişkin hukuk mücadelesi de devam ediyor.

Etkinlikler bir ay sürecek
Tarih ve kültür varlığı Allianoi’ya ilişkin mücadele devam ederken bu önemli antik merkez için İstanbul’da da önümüzdeki günlerde bir dizi etkinlik yapılacak. “Su İçin[de] Allianoi” başlığıyla yapılacak etkinlikler 12 Aralık 2010 Saat: 15.00'te Taksim’de Tramvay durağında toplanılıp Karaköy’e yapılacak yürüyüş ile başlayacak. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenecek ve resim, heykel, fotoğraf, karikatür sergisi, belgesel gösterimleri, panel, konferanslar ve konserlerden oluşacak etkinlikler TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenecek.

(soL-Haber Merkezi)