AKP'nin vergi yüzsüzleri açıklandı

Çerkezköy Vergi Dairesi ilçedeki 27 "vergi yüzsüzünü" ilan etti. Listede yer alan ve AKP`nin yönetiminde olan Çerkezköy ilçe, Kızılpınar ve Veliköy belde belediyeleri yüksek vergi borçlarıyla dikkat çekiyor.

soL (ÇORLU) Çerkezköy Vergi dairesi, ilçede yüksek vergi borcu olanların listesini yayınladı. Listede AKP'li yöneticilerin adları ön sıralarda yer alırken, AKP ilçe yöneticisi Mehmet Boz da "vergi yüzsüzlerinden" birisi durumunda.

Vergi dairesinin alacağı olan 17 milyon YTL`lik vergi borcunun üçte birinden fazlası doğrudan AKP kaynaklı. "Yüzsüz listesi"nin ilk sırasında 4,5 milyon YTL`yi aşan borcuyla AKP`li Ali Ertem`in yönetimindeki Çerkezköy Belediyesi yer alıyor. Çerkezköy`ün 60.907 kişilik nüfusu dikkate alındığında, AKP`li belediyenin kişi başına yaklaşık 75 YTL`lik vergi borcu yaptığı ortaya çıkıyor. Müteahhit kökenli Ali Ertem 1991 yılında Çerkezköy`e gelip kent kanalizasyonu yapımıyla sermayesini kabartmış bir "işadamı" olarak tanınıyor. Görevi süresince, yeşil alanların belirli kişilere kanun dışı tahsisi konusunda büyük tepki alan Ertem, istimlak edilmemiş bir özel arsaya park yaptığı gerekçesiyle de mahkemelik olmuştu. Arsanın sahibi davayı kazandığı için önemli paralar harcanarak yapılan parkın yıkılması gerekiyor.

Borçlular AKP döneminden
Nüfusu sadece 4.712 olan Veliköy Belediye Başkanlığına ait vergi borcu ise 413 bin YTL`nin üzerinde. Kişi başına 88 YTL`lik vergi borcu AKP`li başkan Efrahim Yeşil`in dikkat çeken bir icraatı olarak biliniyor. "Merkez sağ" siyasetten gelen Yeşil, 1999 yılında Lüleburgaz Belediye Başkan adayıydı. Daha sonra AKP Edirne teşkilatı kurucuları arasında rastladığımız Yeşil, 2004 yılında memleketi Veliköy`e dönerek aynı partiden belediye başkanı seçilmeyi başardı. Göreve geldiğinde belediyenin 1 milyon YTL`ye yakın borcu olduğunu iddia eden Efrahim Yeşil 4 yıllık icraatına rağmen, ödenmemiş yüksek bir vergi borcunun sorumlusu durumunda.

Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz`ın sorumlu olduğu vergi borcu miktarı ise 178 bin YTL civarında. Erzurum doğumlu emekli bir astsubay olan Korkmaz, beldede etkin olan "Erzurumlular lobisi" sayesinde belediye başkanı seçildi. Mayıs-2007`de verdiği bir beyanatta devraldığı belediye için "perişanlık dizboyu idi" diyen Faruk Korkmaz, 2004`teki toplam borcun 85 bin YTL olduğunu açıklamıştı. Oysa AKP`li Korkmaz`ın neden olduğu bugünkü vergi borcu, o dönemin toplam borcundan 2 kat fazla. Listenin dikkat çeken bir diğer "vergi yüzsüzü" ise AKP`nin ilçe yerel yönetimler birim başkanı sıfatını taşıyan Mehmet Boz. Emlakçılık yapan Boz, 290 bin YTL`yi aşan vergi borcuyla listenin "şahıslar" kategorisinde ilk sırada yer alıyor.

Çerkezköy Vergi Dairesi`nin Vergi Usul Kanunu gereğince askıya çıkardığı liste, 2007 dönemine ait olup Haziran-2008 sonu itibarıyla ödenmeyen ve 150 bin YTL üzeri borçları kapsıyor. 15 Ağustos`a dek askıda kalacak liste, o tarihten sonra da Maliye Bakanlığı internet sitesinden süresiz olarak izlenebilecek.