AKP'nin beton döktüğü kent İstanbul'da haykıracak

Bir süre sonra baraj altında kalması tehlikesi bulunan Allianoi’nin sesi önümüzdeki bir ay boyunca İstanbul’da duyulacak. Etkinlikler bugün bir yürüyüş ile başlıyor.

Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden biri olduğu kaydedilen Allianoi’nin baraj suları altında kalmaması için verilen mücadelenin bir ayağı da bugünden itibaren İstanbul’da başlayacak. “Su İçin[de] Allianoi” başlığıyla yapılacak etkinlikler bugün Taksim’de bir yürüyüşle başlayacak.

Tarih ve kültür varlığı Allianoi için İstanbul’da bir dizi etkinlik yapılacak. “Su İçin[de] Allianoi” başlıklı etkinlikler bugün Taksim Meydanı tramvay durağında saat 15:00’da buluşmanın ardından İstiklal Caddesinden Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy binasına yapılacak bir yürüyüşle başlayacak. Yürüyüşün ardından “Su İçin[de] Allianoi” başlıklı serginin açılışı bu bina da saat 18:00’da yapılacak. Resim, fotoğraf, grafik, seramik ve karikatürlerden oluşacak bu sergi 2000 yıllık Allianoi Antik Sağlık Ören Yeri için hazırlanmış eserlerden oluşuyor. Bugün etkinlikler kapsamında bir de konser düzenlenecek. Su, kültür ve barışın için müziklerini akustik olarak icra eden Son Irmak Doğa Orkestrası bu defa Allianoi için çalacak. Konser sat 19:00’da başlayacak.

13 Aralık Pazartesi günü ise Allianoi için biraraya gelen sanatçılar bir basın açıklaması yapacak. Açıklama Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde saat 18:00’da gerçekleşecek. Basın açıklaması için sanatçılara yapılan çağrıda, “Dünya’yı uygarlık sahnesi olarak benimseyen bizler tarihi, mimarî ve kültürel geçmişiyle çok azını gün ışığına çıkardığımız -2000 yıllık- allıanoı sağlık yurdu’nun, hukuku hiçe sayanlarca yok edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Yapılacak basın açıklamasının ardından yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi salonunda saat 19:00’da “Off Karadeniz” adlı film gösterilecek. Nur Dolay’ın yönettiği ve Melissa Papel, Nurhayat Boz, Şuayip Ünsal ile İrfan Delibaş’ın oynadığı “Off Karadeniz” adlı filmin gösterimin ardından yönetmen Nur Dolay, başrol oyuncusu Melissa Papel, oyuncular Emine Nar ve Burhan Akdağ’ın katıldıkları bir söyleşi gerçekleşecek.

“Su İçin[de] Allianoi” başlığı altında yapılacak etkinlikler 13 Ocak’a kadar çeşitli söyleşilerle, film gösterimleriyle, dinletilerle devam edecek.

(soL-Haber Merkezi)