Acarkent’te yağmaya onay

İstanbul’da gecekondular yıkılıyor, vatandaşlar sokaklarda bırakılıyor, ama devletin gücü Acarkent’e yetmiyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nce Acarkent'teki 1822 gayrimenkulün tapularının iptali istemiyle açılan davada mahkeme, söz konusu alanın niteliğinin yeniden özel orman olarak belirlenmesine karar verirken, villaların kat mülkiyeti konusunda da Acarkent lehine karar verdi.

Beykoz Belediyesi Kültür Merkezi'nin 1 No'lu nikah salonunda görülen duruşmaya, davacı Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği avukatları ile davalıların bazıları ile davalılara vekaleten yaklaşık 100 avukat katıldı. Orman Genel Müdürlüğü Kanlıca İşletme Şefliği Avukatı Elmas Erdem Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesine verdiği dava dilekçesinde, Beykoz Çavuşbaşı Beldesi sınırları içerisinde bulunan Saip Molla I Özel Ormanı ile ilgili genel müdürlüğün, “Modaköy Şehircilik İşletmeleri A.Ş'ye, 1987 yılında 137 bin 531 metre kare alan için Ormanda hiçbir ifraz yapmamak, yatay alanın yüzde 6'sından fazla yer işgal etmemek şartı ile izin verdiği” belirtilmiş, ayrıca bu alanda 117 A tipi villa, 835 adet B tipi villa, 500 adet C tipi villa ile sosyal tesisler için izin verildiği kaydedilmişti. Dilekçede, “orman alanı üzerine kurulu 1822 gayrimenkulün kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, ruhsatı olmayan yapıların ortadan kaldırılması, karar kesinleşinceye kadar taşınmazların iyi niyetli 3. kişilere devir ve temliki ile üzerinde ayni hak tesisinin önlenmesi amacıyla tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması, Saip Molla I Özel Ormanı'nda aşım yapılarak tesis edilen kat mülkiyeti tapularının tamamının iptali, yüzde 6'lık izin sahası dışındaki kısımların özel orman vasfı ile tevhit ve tescili, yüzde 6'lık kısım için arsa paylarının yeniden tashihen tescili ve bu kayıtlarda da özel orman vasfının belirtilmesi ile ruhsatı olmayan yapıların kal'i” talep edilmişti.

Mahkeme Hakimi Salih Kopan bugünkü duruşmada kararı açıklarken, “Beykoz ilçesi Çavuşbaşı 1/2 Pafta, 6 parsel sayılı Saip Molla Çiftliğine konulan özel orman şerhinin kaldırılmasının yok sayılmasına ve yeniden niteliğinin özel orman olarak belirlenmesine hükmedildiğini” ifade etti. Kopan, ayrıca “Yüzde 6'lık izin sahası dışında kalan kısma yönelik olarak men'i müdahale, kal ve diğer talepler için açılan davanın husumet nedeniyle reddine ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 52. maddesine aykırı olarak tapu sicil kayıtlarında özel ormanın tamamı üzerinde kurulan kat mülkiyetine yönelik işlemin iptali için açılan davanın reddine” karar verildiğini bildirdi.

Davayla ilgili son kararı Yargıtay verecek.
soL - Haber Merkezi