12 milyon YTL'lik AKP ampulü

Ülke genelindeki Enerji Verimliliği Kampanyası çerçevesinde Samsun Valisi halkı tasarrufa davet ederken, YEDAŞ'a bağlı 5 kentteki araştırmada, belediyelerin park, bahçe, sokak ve cadde aydınlatmalarında 30 milyon YTL'yi bulan yıllık enerji tüketiminin, 12 milyon YTL'sinin Samsun'a ait olduğu ortaya çıktı.

soL (SAMSUN) "Samsun'u güzelleştiriyoruz" diyerek yola çıkan Büyükşehir Belediyesi'nin kenti enerji merkezine dönüştürme ve "Samsun Şehrinin Marka Yolculuğu" projesi pahalıya maloldu.

Yeşilırmak Dağıtım A.Ş.'ye (YEDAŞ) bağlı bölgede 5 şehri kapsayan araştırmaya göre, Samsun'daki belediyelerin yaptıkları sokak ve bahçe aydınlatmalarında aşırıya kaçtıkları ortaya çıktı. 30 milyon YTL'lik enerji tüketiminin yüzde 40'lık bölümünün Samsun'a ait olduğu ortaya çıkınca belediyeler uyarıldı. YEDAŞ Samsun Müessese Müdürü Mehmet Özkan, "Belediyeler aydınlatmada lükse kaçıyorlar, hepsini uyardık" dedi.

Özkan, "Samsun'da aşırı bir tüketim var. Belediyelerin yapmış oldukları aydınlatmalarda, lükse kaçtıkları görüldü. Samsun'da bir kısım sokak ve caddeler karanlık, bazı yerlerde aşırı aydınlatma, bazı yerlerde ise lüks aydınlatma yapılmış. Enerji verimliliğinin sağlanması amacıyla, belediyeleri uyardık" dedi.

Elektrik dağıtım şirketlerine
projeleri onaylatmıyorlar
Belediyelerin söz konusu aydınlatmalarla ilgili olarak hazırladıkları projeleri onaylatmadığını da vurgulayan Mehmet Özkan, "Aydınlatma proje onayı ve tesis yapımının yasal denetçisi elektrik dağıtım şirketleridir. Uygulamada, cadde, sokak, park ve bahçe aydınlatması tesis eden belediyelerimizin bir bölümü yaptıkları tesislerin projesini ilgili dağıtım şirketlerine onaylatırken, üzülerek ifade etmek gerekirse büyük çoğunluğu bunu yapmamaktadır" diye konuştu.

Öte yandan, bu gelişmeler yaşanırken Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, tüm ülke genelinde düzenlenen &acuteEnerji Verimliliği Kampanyası&acute çerçevesinde Samsun'da da &acuteEnerji Verimliliği Hareketi'ni başlattıklarını söyledi. Türkiye&acutede yıllık enerji talep artışının yüzde 5&acutei geçtiğine dikkat çeken Güzeloğlu, "Artan enerji talebi ve enerji ihtiyacıyla birlikte enerji kaynaklarıyla dışa bağımlı olduğumuz ve enerji kaynaklarının yetersizliği, ülkemizde enerji maliyetinin ve enerjiye harcanan kaynağın çok artmasına ve yükselmesine neden olmuştur. Artan enerji talebiyle birlikte enerji kaynaklarının ancak yüzde 27&acutesini kendi yerel kaynaklarından üretebilen ve bunun dışında kalan kısmını dış kaynaklardan alım ile destekleyen ülkemizde enerji verimliliği çok önemli, öncelikli ve zorunlu bir hale gelmiştir." dedi.

Sokak aydınlatması Hazine'den karşılanacak
Bu arada, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, belediye ve il özel idareleri tarafından bedeli karşılanan sokak lambalarıyla ilgili 1-2 hafta içinde bir kararname çıkacağını ve bunların bedelinin Hazine'den karşılanacağını açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, belediye ve il özel idarelerine bütçe vergi gelirlerinden pay aktarılmasını öngören yasa teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Atalay, sokak lambalarıyla ilgili belediye ve il özel idarelerinin zor durumda olduğunu belirterek, ''Herhalde 1-2 hafta içinde bir kararname çıkacak ve bunlar tamamen Hazine'den karşılanacak. Sokak lambalarıyla ilgili konu böylece kökten halledilmiş olacak'' dedi.