Yargıtay'dan kadın cinayetine 'iyi hal' indirimli müebbet

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, eşi Ayşe A.'yı uyurken boğazını bıçakla keserek öldüren Rufet A.’ya iyi hal indirimi yapan kararı yerinde buldu.

Fethiye'nin Kemer Beldesi'nde eşini uyurken öldüren Rufet A. iyi hal indirimli müebbet hapis cezası aldı.

ANKA'nın haberine göre, yargılama sonucunda Rufet A., 10 yıllık eşi Ayşe A.'yı önce kendisini aldattığı için daha sonra cinsel ilişki sırasında isteksizlik gösterdiği için ardından da kendisini sevmediğini söylediği için öldürdüğünü söyledi. Ayşe A.’nın evin geçimini sağlamak için konsomatistlik işinde eşinin rızası ile çalıştığına dikkat çeken mahkeme ise olaydan bir gün önce eve gelmeyen Ayşe A.’nın bu durumunun Rufet A.’ya haksız tahrik oluşturabileceğini ancak olay günü çiftin alkol alarak birlikte olmasının "af niteliğinde" olduğunu belirterek skandal ifadelere yer verdi.

Rufet A.’yı ağırlaştırılmış ömür hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın suç sonrası ve yargılama sürecindeki iyi halini gözönünde bulundurarak, cezanın 5237 sayılı TCK'nın 62/1 maddesi gereğince ömür hapse çevrilmesine karar verdi.

Karara itiraz edilince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanığın ceza miktarına ve ağır haksız tahrik bulunduğuna ilişkin itirazını reddederek, Rufet A.’nın eşini “uyku halinde, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumdayken” öldürdüğüne dikkat çekti. TCK’nın 82. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi yanında, uyku halinde kendini savunamayacak durumda olan ibaresini içeren (e) bendi uyarınca da hüküm kurulmamasını bozma nedeni saydı. Daire’nin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık itirazında, “TCK’nın 82. maddesinin (d) bendinde kasten öldürme suçunun eşe karşı (e) bendinde ise beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunun kişilere karşı işlenmesi halinde kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünün bulunduğunu anımsatarak, ceza sonucunun değişmeyeceği gerekçesiyle bozma kararının yargılamayı uzatacağını belirtti. İtirazı değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın itirazını reddederek, kararın “uyku hali” yönünden de değerlendirilmesini istedi.