Van'da rezalet: Tecavüz mağduruna 'Kürtaj olma, devlet bakar' cevabı!

Van’da tecavüz sonucu hamile kalan genç kadın ailesi tarafından öldürülmemek için kürtaj olamıyor! Genç kadın ailesinin haberdar olmaması için şikayetçi olamadığından kürtaj hakkı tanınmadı. Van Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise şu yanıtı veriyor: “Kürtaj olmasın, devlet bakar.”

Van’da devletin kadın düşmanlığı sergileyen, tecavüz sonucu oluşan gebeliklere “doğsun, devlet bakar” diyerek kadının hayatını önemsizleştiren uygulamalarıyla akıl almaz bir trajedi yaşanıyor.

Ailesi öğrenmesin diye şikayetçi olamadı!
Van’da amcasının tecavüze uğrayan genç kadın, tecavüzü ve tecavüz sonucu hamile kaldığını ailesi tarafından öldürülme korkusu yaşadığından ötürü gizlemek zorunda bırakıldı. 23 yaşındaki genç kadın hamile olduğunu anlaması üzerine kendisine yardım edeceğini öğrendiği bir avukat ve Van Kadın Derneği’yle temasa geçerek kürtaj için yardım istedi.

Şikayette bulunmadan kürtaj olamıyor!
Güvenliği nedeniyle adını veremediğimiz genç kadının yapılan kontroller sonucu 12 haftalık hamile olduğu öğrenildi. Yasalara göre tecavüz sonucu oluşan hamileliklerin 20 haftaya kadar kürtajla sonlandırılabilmesi için şikayette bulunması gerekiyor, ancak genç kadın ailesinin durumu öğrenmesiyle kan davası olacağından ve kendisinin de öldürülebileceğinden şikayetçi olamadı.

Van Valiliği, adli makamlar: “Ceninin de yaşama hakkı var!”
Genç kadının ailesinden habersiz kürtaj edilip can güvenliğini sağlamak isteyen Van Kadın Derneği ve kadının savunmanlığını üstlenen avukat, Van Valiliği ve ilgili adli makamlarla görüştü, aldıkları yanıt ise skandaldı: “Doğumu yapsın, kadını koruma altına alırız. Çocuğu istemezse de devlet bakar.”

Van Valiliği ve adli makamlar, şikayette bulunmadan işlem yapılamayacağını, sadece doktor raporu ile iddia edilen tecavüzün gerçek olup olmayacağını bilemeyeceklerini, kürtaj izni veremeyeceklerini ifade ederek, “Ceninin de yaşama hakkı var” sözlerini kullandı, kadının yaşama hakkı ve güvenliğini bir kez daha hiçe saydı.

Mahkeme de “Olmaz” dedi
Ancak genç kadının avukatı, 6284 sayılı “Kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun” gereği tecavüz mağduru kadının korunması ve öldürülme ihtimalinin ortadan kaldırılması için Van Aile Mahkemesi'ne kürtaj kararı verilmesi talebiyle başvuruda bulundu. Mahkeme de “adli makamlara tecavüze uğradığını bildirsin” şartını koşarak talebi reddetti, sadece kadının ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmasına karar verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: “Koruma altına alalım, çocuğa devlet bakar”
Genç kadının adım adım ölüme giden sürecine karşı Van Kadın Derneği, durumu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na da bildirdi. Van Kadın Derneği’nden Gül Kıran’a yaptıkları görüşmeyi sorduk. Bakanlığın da genç kadının kürtaj olmasını istemediklerini, koruması altına alarak “koruyabileceklerini” iddia ettiklerini öğrendik.

Kıran, yaşananları şöyle anlattı: “Genç kadının bize durumu bildirmesinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşme talebinde bulundum. Bakan Şahin’in danışmanı Ayşe Keşeli’yle telefonla görüştük, görüşmemizden sonra bizi Kadın Statüsü’nden Faik Bey’e yönlendirdi. Durumu anlattım, Van Valiliği Yardımcısı’nı aramışlar. Vali yardımcısı da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nü arıyor ve müdürlükten bizi ziyarete geldiler.

VAKAD: “Kadını değil kendilerini korumak istediler”
"Kadını korumaya almak istiyoruz dediler, biz de kadının koruma istemediğini, hayati tehlikesinin olduğunu ve kürtaj olması gerektiğini söyledik. Bize, “Hayır doğum yapılsın, çocuğu yurda veririz, kendisini de korumaya alalım, muayenelerini ücretsiz sağlayalım. Eğer kadının korunmasını istemiyorsanız tutanak tutalım, imza atın” dediler. Ben de, ‘Kadın öldürülürse kendinizi korumaya almak için tutanak tutturmak istiyorsunuz, korumaya almaya istedik ama kabul etmediler diyeceksiniz, bu yüzden imzalamıyorum’ dedim, imzalamadık, kürtajı da sağlayamadık. Tecavüze uğrayan, şiddet gören kadın bu yasalardan, uygulamalardan dolayı bir kez daha mağdur ediliyor.”

Van’da hekimler savcılık izni olmadan kürtaj yapamaz hale geldi
TCK’nın 99/6 maddesine göre kadını mağdur eden bir gebeliğin 20 haftaya kadar uzman hekimler tarafından sonlandırılabileceği belirtiliyor. Buna rağmen Van’da doktorların 20 haftaya kadar kürtaj yapma haklarını ancak savcılık izniyle kullandıkları, iktidarın kürtaj hakkı üzerinde artırdığı baskıların bu tutuma neden olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Van’da yasal olmayan şekilde kürtaj yapılmasını sağlayan hiçbir imkânın olmadığına da dikkat çekiliyor. Kadınların kürtaj hakkı ve tecavüze uğrayanların istemedikleri gebeliği sonlandırması ancak yetkili makamların isteğine kalmış görünüyor.

Buna karşın genç kadın, kürtajın bir an önce yapılması için savcılığa dilekçe yazarak yaşadığı mağduriyeti anlattı, yaşam hakkı için olayın ailesi tarafından öğrenilmemesi için bilgilerin gizli tutulmasını istedi. Ancak savcılıktan halen olumlu bir yanıt alınamadı.

Kadının hayatı hiçe sayılıyor!
“Kürtaja uğrayan kadın doğursun, devlet bakar” diyen devlet tecavüzcülerin değil tecavüze uğrayan kadınların cezalandırıldığı, kadının kürtaj hakkının engellendiği, kadının ölmemek için tecavüzcüden dahi şikâyetçi olamadığı koşullara neden olarak kadın hayatını hiçe sayıyor, tecavüzcüler ise aklanıyor! Yaşananlar bir kez daha kadınlara reva görülen koşulların ağırlığını gözler önüne seriyor.

(soL – Haber Merkezi)