Van depremi kadınları daha çok vurdu!

Van depremi en fazla kadınları vurdu. Kadınların mağduriyeti, yine görünmez oldu.

Türkiye Komünist Partisi Van İl Başkanı Aysel Tekerek, depremin kadınları daha da olumsuz etkilediğini söyleyerek, ölenler arasında kadınların ve çocukların daha fazla olduğunu ifade etti. Tekerek, “Deprem pazar günü olduğu için çoğunlukla kadınlar ve çocuklar evdeydi. Bu nedenle kadın ve çocuk ölümleri daha fazla" dedi.

Tekerek sözlerini, "Erciş'te çadır bulup çadırda kalanlar çok az, çadır bulamayanlar çatlak evlerde, hasarlı binalarda kalıyor. Erkekler kent merkezlerine gidebilirken buralara gidemeyen kadınlar çatlak evlerde, yarısı yıkılmış evlerde kalmaya devam ediyor. Kadınlar bu evlere kapatılıyor. Ölüm tehdidi altında yaşamlarını sürdürüyor. Ayrıca, 8,9 çocuklu kadınlar var. Bu kadınlar bir yandan çocuklarına sahip çıkmaya çalışıyor, bir yandan da yaşam mücadelesi veriyor” diye sürdürdü.

Doğum yapan kadınlar için güvenli hiçbir yerin olmadığını ifade eden Tekerek, “Van Doğumevi ya da Erciş Doğumevi binalarında hasar var. Hastane bahçelerinde kurulan çadırlarda doğumlar gayrisıhhi şartlarda yapılıyor. Gönderilen Kızılay çadırları çok kötü olduğu için Van Doğumevi, çadırı terk ederek hasarlı olan binasına geri döndü. Doğum yapanlar ya da hasta kadınlar, hasarlı binalarda tedavi ediliyor. Bu arada sürekli artçı depremlerin neden olduğu sallantılar devam ediyor. Ciddi bir biçimde yaşam tehdit altında” dedi.

Bölgeye ulaşan yardımlara da değinen Aysel Tekerek sözlerini, “Bölgeye çadır gelmiyor. Yiyecek maddesi olarak kuru bakliyat geliyor. Bebek maması, kadınlar için gerekli hijyen malzemeleri ulaştırılmıyor. Çok ciddi karışıklık var. Kadınlara yönelik ihtiyaçlar ya gönderilmiyor ya da kadınlara ulaştırılmıyor” şeklinde sürdürdü.

Çadırlardaki kadın ve çocukların soğuk ve kötü yaşam koşulları nedeniyle hastalandığını ve doktor olmadığı için tedavi edilemediğini ifade eden Tekerek, istismara açık bir ortam olduğunu belirtiyor. Hırsızlık ve cinsel saldırının da her geçen gün artabileceğine dikkat çeken TKP Van İl Başkanı, dışarıdaki bu belirsiz ve güvenliksiz koşulların kadınların hasarlı binalara hapsolmasına neden olduğunu ifade etti. Tekerek, devletin bir an önce Van’daki yaşam koşullarına müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

(soL - Van)