Toplu töre tecavüzüne beraat

İntikam gerekçesiyle toplu tecavüze uğrayan Muhtaran Mai’nin hem Pakistan’da hem de dünyada büyük yankı bulan 9 yıllık hukuki mücadelesine rağmen zanlılardan 5’i beraat etti.

Pakistan’da 2002 yılında, kardeşinin komşu köyden bir kadına tecavüz ettiğinin iddia edilmesinin ardından toplanan aşiret konseyi, intikam almak için Muhtaran Mai’ye aynı köyden 14 erkeğin tecavüz etmesine karar verdi. Uygulanan karar sonrası Mai, tecavüzcüler hakkında şikayette bulundu. Pencap Eyaleti’nde görülen davada 14 sanıktan 6’sı ölüm cezasına çarptırıldı. 2005 yılında bu kez Lahor yüksek mahkemesi, sanıklardan 5'i hakkında "delil yetersizliği" dolayısıyla beraat kararı verdi, biri hakkındaki ölüm cezasını da müebbet hapse çevirdi.

Bundan sonra Mai, Lahor yüksek mahkemesinin kararını bir üst mahkemeye taşıdı. Yargıtay bu son karar üzerine tecavüz kurbanı tarafından yapılan temyiz başvurusunu bugün reddetti ve dokuz yıl süren davada, uluslararası kamuoyunun da desteğini almasına rağmen, 5 tecavüzcünün serbest bırakılmasına karar verdi.

Yüksek mahkemenin, alt mahkemenin 5 sanık hakkındaki beraat kararını onaması tartışma yarattı.

Tecavüzcülerinden sadece bir tanesinin hapiste kalması kararına tepki gösteren Mai BBC'ye verdiği demeçte, "Karar büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Şimdi hayatım ve ailem için endişe duyuyorum ama yine de köyümden ve ülkemden ayrılmayacağım" dedi. Mahkemelere de inancının kalmadığını söyleyen Mai, "Onları Allah'ın yargılamasını bekleyeceğim" dedi.

Delil yetersizliğini gerekçe gösteren mahkemenin kararına rağmen Mai, olayın yaşandığı sırada orada 150 kişinin bulunduğunu ve kimsenin yardımına dahi gelmediğine dikkat çekiyor. “Kadın her yerde kadın, töre her yerde töre, töre dünyanın her yerinde sadece kadınlar için aynı!” dedirten kararın ardından ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Ali Dayan Hasan da, kararın topluma çok olumsuz bir sinyal verdiğini, kararın vicdanları yaraladığını söyledi. Pakistan'da genel olarak müebbet hapse çarptırılanlar 10 yıl kadar hapis yatıyorlar.

BM'den onur ödülü
Pakistan'da toplu tecavüz vakalarına karşı Pakistanlı kadınların mücadelesinin simgesi haline gelen ve aşiret geleneklerine karşı kadınların korunmasına kendisini adayan Muhtaran Mai'ye Birleşmiş Milletler'den de onur ödülü verilmiş, ayrıca dava sonucunda kendisine tazminat olarak ödenen 9 bin 400 dolarla köyünde kızlar için bir okul inşa ettirmişti.

Sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla kararı protesto etmek için çok sayıda kişi Multan kentinde eylem yaparken, merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de kararı kınadı.

Pakistan'da kadınların korunması için çalışan Aurat Vakfı'na göre, 2010 yılında ülkede bin kadar kadına tecavüz edildi, 2 binden fazlası kaçırıldı, 1500 kadın öldürüldü, ayrıca 500 kadarı da namus cinayetine kurban gitti.

(soL - Kadın)