TKP'li kadınlardan 'namus cinayeti kararına' tepki

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun (YCGK) son kararına göre, mahkemelerin töre/namus cinayeti ayrımı yapabilecek olması üzerine TKP'li kadınlar basın açıklaması yaptı.

TKP'li Kadınlar'ın yaptığı basın açıklaması şu şekilde

"AKP gericiliği biz kadınlara saldırmaya devam ediyor. En son icraatı ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun (YCGK) son kararına göre, mahkemelerin töre/namus cinayeti ayrımı yapabilecek olmasıdır. Bu kararla aldatan eşlerin, evlilik dışı ilişki kuran anne veya kardeşlerin ve birlikte oldukları kişilerin öldürülmesi, namus cinayeti olarak değerlendirilebilecek, ağırlaştırılmış müebbet yerine “tahrik” gerekçesiyle düşük ceza verilecek.

Son 10 yılda kadın cinayetleri yüzde binlerin üzerindedir. Bizler her gün evlerde, sokaklarda öldürülmekteyken, iktidar tarafından kuluçka makinesi, ucuz iş gücü olarak açıkça köle ilan edilirken, YCGK'nın son kararı hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in bütün göstermelik hamlelerini boşa çıkarmış, niyetlerini açıkça ortaya koymuştur. Kadın düşmanı AKP'ye katledilen kadınların sayısı yetmemektedir! Onların yaşam tarzına boyun eğmeyen kadınların katledilmesini garanti altına almak istemekte, bu kararla kadınlara gözdağı vermeye çalışmaktadır. Gerici yaşam tarzını kabul etmeyenlere ölümü göstermektedir.

Bu karar da, diğer birçok kurum gibi, Yargıtay'ın da AKP'nin bir organı olarak işlev kazandığını göstermektedir.

Diktatör'ün kadınları her fırsatta doğurma seferberliğine yönlendirmesi, patronların ucuz ve sigortasız iş gücü ihtiyacını karşılayarak işsiz nüfusun var olmasını garanti altına almak içindir. Ancak derdi bununla sınırlı değildir. AKP kadını evde görmek istememektedir.

Kadının hem geleceğin iş gücünü dünyaya getirmesini, hem de kadının kendisinin iş gücü olmasını istemektedir.

Kadınların evde yarı zamanlı ve esnek çalışma koşullarında ve elbette güvencesiz biçimde çalışmasını istemektedir.

AKP'nin eğitim sisteminde hayata geçirdiği ve gündemine aldığı tüm değişikler ile 4+4+4 modeli de bu amaca hizmet etmektedir.

AKP'nin hayalindeki Türkiye'de yoksul kız çocuklarının payına, ancak birkaç sene okula gidebilmek, sonra çalışmak, evlenmek ve doğurmak düşmektedir.

AKP'nin hayalindeki Türkiye'de kadınların payına, yaşamları ve bedenleri üzerinde hiçbir söz hakları olmadan köle gibi yaşamak düşmektedir. AKP'nin hayalindeki Türkiye'de kadınların payına ölmek düşmektedir.

Bu kadın düşmanı, gerici ve faşistler aynı zamanda tecavüze uğrayan kadınların tecavüzcüleriyle evlendirilmelerini isteyerek insanlık suçu işlemektedirler.

AKP iktidarı yıllardır peyder pey bu uygulamaları hayata geçirmek üzere düzenlemeler yapmıştır. Ancak Haziran'da Gezi'de başlayan halk direnişi bütün ülkede halkın, AKP'nin kendisine giydirmeye çalıştığı deli gömleğini yırtıp atmıştır.

Haziran'da direnişin en ön saflarında yaşamına ve geleceğine sahip çıkan biz kadınlar vardık.

Kadınlar AKP'nin gerici, piyasacı ve işbirlikçi politikalarına boyun eğmediklerini ve eğmeyeceklerini göstermişlerdir. Kadınlar, kendilerini düşman ilan eden diktatöre ve onun hükümetine "hodri meydan" demişlerdir.

Bundan korkan iktidar şimdi de YCGK kararlarıyla bizlerin ölüm fermanını imzaladığını açıkça ilan etmektedir. Çünkü onlar kadınlardan korkarlar. Onlar, kadınlar boyun eğmezse bu ülkenin boyun eğmeyeceğini çok iyi bilirler. Teslim almaya çalışmaları bundandır. Korkuları bundandır.

Diktatör ve şurekası korktukça daha da saldırganlaşmaktadır.

AKP bütün kurumları gerici, piyasacı ve işbirlikçi politikaları doğrultusunda yeniden yapılandırmıştır.

Ancak, yeniden yapılandıramadığı tek güç kalmıştır, o da halktır!

Evet, korksunlar bizden! Haziran direnişi devam etmektedir. Boyun eğmeyen ve "hodri meydan" diyen kadınlar buradadır. Gerici faşist ve halk düşmanı bu iktidarı devirene kadar da mücadeleye devam edeceğiz. Mücadelemiz sosyalist cumhuriyeti kurana kadar sürecektir.

Bizler, Türkiye Komünist Partili kadınlar, bedenine, emeğine, yaşamına, ülkesine ve geleceğine sahip çıkan tüm kadınlarla AKP'nin kadın düşmanı gerici ve piyasacı politikalarına karşı mücadele etme kararlılığındayız.

Haziran'ı yaratan bütün kadınları mücadeleyi sürdürmeye ve büyütmeye, AKP'nin kadın düşmanı politikalarına karşı eşitlik, özgürlük için, sosyalist bir cumhuriyet için mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz.

Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!

TKP'li Kadınlar"