TKP'li Kadınlar 8 Mart'ta eylemdeydi: 'Tayyip anayasası hükümsüzdür'

Türkiye Komünist Partisi üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün'de Ankara'da Meclis'e yürüyerek "Tayyip anayasasını kabul etmiyoruz" dedi.

Türkiye Komünist Partisi üyesi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde TBMM'ye yürüyerek "Tayyip Anayasası'nı kabul etmiyoruz" dedi. Sakarya Caddesi'nde buluşan TKP'li kadınlar yürüyüş boyunca "Tayyip anayasan hükümsüzdür", "kadınlar saflara, yobazlarla kavgaya", "kadınız, haklıyız, AKP'ye karşıyız" sloganları attı.

"AKP ile uzlaşmayacağız"

an Polat Özer Bandosu'nun da destek verdiği eylemde, TKP'li kadınlar adına konuşmayı Erva Eser yaptı. AKP Anayasası'nın kadınlara eşitlik ve özgürlük değil, esaret ve ikinci sınıf vatandaşlığı getireceğini belirten Eser, açıklamasında şunları ifade etti: "AKP her siyasi gelişmeyi kurmakta olduğu yeni rejimin kadın profilini yaratmaya hizmet edecek şekilde kullanıyor. Bu anayasa ile birlikte kadını 'fedakar anne, uysal eş, sigortasız ve güvencesiz işçi' olarak kodlamaktadır. Kadına yönelik planlı bir ideolajik manipülasyonun olduğu böylesi bir durumda AKP ile asla pazarlığa girilmemesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Bizler bu sürece ortak olmayacağız. Kadınlara gericiliğin karanlığı, emperyalizmin katliamları ve piyasacılığın sömürü çarklarından başka bir şey getirmeyecek olan Tayyip Anayasası'nı istemiyoruz ve ilan ediyoruz, uzlaşmayacağız."

Yıllarını eşitlik ve özgürlük mücadelesine adayan Sükun Öztoklu ise, Tayyip Erdoğan Anayasası'nın kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP'nin 11 yıl boyunca yaptıklarının, yapacaklarının teminatı olduğunu ifade eden Öztoklu, "Bizim için eşitlik ve özgürlüğün anayasası yazılmadıkça mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

"ODTÜ'lü kadınlar Tayyip Anayasasını istemiyor"

18 Aralık'ta Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ'ye gelişini protesto eden ODTÜ öğrencisi Ekin Çakır ise ODTÜ direnişinin Türkiye'ye umut verdiğini söyleyerek "Bizler, hem 18 Aralık'ta hem de 27 Aralık'ta Devrim Stadyumu'nda AKP'nin zulmüne karşı mücadele verdik. Verdiğimiz mücadeleyi büyüttük, halkımıza umut olduk, beraber kazandık. Kadınlar bugüne kadar, mücadelenin olduğu her yerde mücadelenin parçası oldu. Şimdi AKP daha fazlasını isterken, ODTÜ'de yaktığımız kıvılcımı büyüterek cevabımızı vereceğiz. Hep bir ağızdan haykırıyoruz, Tayyip Anayasası hükümsüzdür" dedi.

"Kadınlar AKP anayasası önünde en büyük tehdittir"

8 Mart günü, sadece kadınlara değil, medyaya da müdahalenin devam ettiğini söyleyen TKP'li kadınlar, AKP hükümetinin kadınlar üzerinde muhafazakarlaştırma çalıştırdığını ifade etti. "Kadınları mağdur olarak görüyorsanız, yanılıyorsunuz" denilen açıklamada, kadınların AKP tarafından yapılmak istenen anayasa karşısında en büyük tehdit olacağı belirtildi. Açıklamaya şöyle devam edildi, "Kadınlar barışı eşitlikte arar. Kadın çalışma hakkını iş güvencesinin olduğu kamuculukta arar. Kadınların bu arayışına engel olamayacaksınız, sizin 'hanımlar lokaline' kapatamadığınız kadınlar her geçen gün daha fazla kurtuluşu sosyalizmde bulacak. Geçmiş olsun Tayyip Bey, kadınlar anayasanızı reddediyor". TKP'li kadınlar basın açıklamasının ardından, marşlar söyleyerek meclis önünden ayrıldı.

(soL-Ankara)