Tiyatroda Cumartesi Annesi rolünü oynayan kadın öğrenciye emniyette cinsel taciz

Kars Kafkas Üniversitesi öğrencisi Mahdiye Karakaya hakkında oynadığı bir tiyatro oyununda Cumartesi Annesi rolünü oynadığı gerekçesi ile soruşturma açıldı. Emniyet'e ifade vermek üzere giden Karakakaya sorgu sırasında zorla çırılçıplak soyularak cinsel tacize uğradı.

DİHA'nın haberine göre, Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Mahdiye Karakaya, 12 Şubat günü üniversitede bir tiyatro oyununda Cumartesi Anneleri rolünde oynadığı için Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma açıldı. Karakaya, soruşturma kapsamında 27 Şubat günü Kars İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TEM Şube'ye ifade vermeye gitti. Şubede Karakaya'nın çırılçıplak soyunmak zorunda bırakılarak, cinsel tacize uğradığı, tehdit edildiği ve küçük düşürüldüğü iddia edildi. Konu ile ilgili bilgi veren Karakaya'nın avukatı Bişar Abdi Alınak, "Asıl skandal çırılçıplak soyundurulduğu odada bir kameranın bulunduğunun fark edilmesiyle ortaya çıkmıştır" dedi.

"Oynadığı karakter yüzünden hakkında soruşturma başlatılmış"
Alınak, şu bilgileri verdi: "Mahdiye aynı ülkede yaşadığı 3 buçuk milyon üniversite öğrencisi gibi okumak için başka bir şehre gelmiş, tiyatroyla uğraşmış, rolü gereği oynadığı karakter yüzünden hakkında soruşturma başlatılmış, TEM Şube'de çırılçıplak soyunmak zorunda bırakılmış, cinsel tacize uğramış, üst aramasının yapıldığı kameralı odada çaresizce bir skandalla karşı karşıya kalmıştır. Mahdiye bir kadın, genç bir kadın, Mahdiye bir insan. Söz konusu skandal Mahdiye'nin kadınlığına, insanlığına ve geleceğe dair umutlarına sürülen kara bir leke."

"Suç duyurusunda bulunduk"
Söz konusu olayla ilgili Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na bugünden itibaren suç duyurusunda bulunduğunu belirten Avukat Alınak, dilekçe ile polisler hakkında "Görevi kötüye kullanma, tehdit, cinsel taciz" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Alınak suç duyurusu dilekçesinde şunlara yer verdi: "Müvekkilim Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisidir. 26.02.2013 günü kendilerini Terörle Mücadele şubesinde polis olarak tanıtan şahıslar müvekkilime ifadesinin olduğunu ve bu nedenle şubeye gelmesi gerektiğini söylemişlerdir. Müvekkilim aynı soruşturma kapsamında ifadesi alınacak Uğur Aşit isimli arkadaşıyla 27.02.2013 günü ifade vermek için TEM şubeye saat 12.00 sularında gitmiştir. TEM şubede ifadesi alınmak üzere bekleyen müvekkilimin yanına gelen ismini bilmediği ancak teşhis edebilecek kadar yakından gördüğü polis memuru kendisine bağırarak, 'Beni tanıdın mı? Hani geçen sene evini basmıştım ya senin. Sen dün yanına gelen arkadaşlara da artistlik yapmışsın senle görüşürüz' diye tehdit ettikten sonra cevap vermesine bile izin vermeden orada bulunan kadın polis memuruna bunun üstünü arayın diyerek müvekkilimi götürmesini istemiştir. Skandal nitelikte olan olaylar da bundan sonra başlamıştır. Üst araması yapacak olan kadın polis memuru Müvekkilime tamamen soyunması gerektiğini söylemiştir. Müvekkilim soyunmayacağını bunun kanuna aykırı olduğunu söylemesine rağmen polis memuru 'biz savcı Bey' in ve Amirimizin emrini yerine getiriyoruz ilgili tüm mercilerin bu olaydan haberi var, soyunmazsan zor kullanmak durumunda kalacağım çabuk soyun' diyerek müvekkilimi tehdit etmiş ve üzerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyundurmuştur. Bu yetmezmiş gibi müvekkilime mahrem yerlerine de bakması gerektiğini söyleyen Polis memuru müvekkilimden iç çamaşırlarını indirmesini içinde birşeyler çıkartıyormuş gibi çamaşırlarını silkelemesini söylemiştir. Ve müvekkilim de bunu yapmak zorunda kalmıştır."

"Kameralı odada soyundurulmuş"
Alınak'ın suç duyurusu dilekçesinde müvekkilinin halen yaşadıklarının şokunu üzerinden atamadığını belirterek, "Müvekkilim uğradığı işkence ve tehditlerin şokunu üzerinden atamamışken asıl şoku ifadesi alınırken yaşamıştır. Çünkü İfade alınan oda üst aramasının yapıldığı odaydı ve bu odada bilgisayarın olduğu tarafta bir kamera vardı. Yani müvekkilim çırılçıplak soyundurulduğunda odada bir adet kamera kendisini çekiyordu. İnsanlık dışı muameleyle karşı karşıya kalan müvekkilim ağır bir travma ve ruhsal çöküntü içerisindedir. Müvekkilim TEM şubeye girdiği andan itibaren tehdit edilmiş zor kullanılarak içinde bir kameranın olduğu bir odada çırılçıplak soyundurularak işkenceye maruz bırakılmıştır" denildi.

"Görüntüler incelenirse gerçek ortaya çıkacaktır"
Skandalın ortaya çıkması için odada bulunan kamera görüntülerinin incelenmesi gerektiği belirtilen dilekçede, "Kamera görüntülerinin incelenmesi maddi gerçeğin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bütün bu nedenlerle öç alma saiki ile hareket edip genç birini çırılçıplak soymak suretiyle suç işleyen, müvekkilimi tehdit eden başta görevli polis memurlarının ve talimatı aldıklarını iddia ettikleri TEM Şube amirinin ve TEM Savcısının gerekli kavuşturmanın yapılarak kamu davası açılması için karar verilmesini müşteki vekili olarak arz ve talep ederim" denildi.

Alınak, söz konusu suç duyurusu dilekçesini İçişleri Bakanlığı, Kars Valiliği ve Adalet Bakanlığı'na da göndereceklerini belirtti.