“Tecavüze uğrayan kadın evlensin yargıyı uğraştırmasın!”

HSYK’nın düzenlediği yargının iş yükünün azaltılması konulu çalışmada, yapılan önerilerden biri, ‘kadınlar tecavüzcüsüyle evlensin dava kapansın’ oldu. Çalışma raporunda ayrıca tecavüze uğrayan kadınların beden ve ruh sağlığı raporu yerine sadece beden sağlığı raporunu alınmasının yeterli olduğu belirtildi.

HSYK tarafından organize edilen ‘yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi’ toplantısında, hâkim ve savcıların yaptığı önerilerin dosyasına ulaşan Radikal Gazetesi’nden Mesut Hasan Benli’nin haberi, HSYK’nın AKP eliyle nasıl bir kuruma dönüştürüldüğünü gözler önüne seriyor.

İlginç isteklerde bulundular
Yargıda durum analizi adlı raporda var olan öneriler öncelik sıralamasına göre Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara gönderilecek. Rapordaki önerilerin bir kısmı oldukça ilginç: ‘HSYK’nın başkanı sembolik olarak cumhurbaşkanı olmalı’, ‘Bazı kurumlardaki döner sermaye verilmesi gibi imkânlar tanınmalı’, ‘Protokoller yapılarak hâkim ve savcıların buralarda ücretsiz muayene edilmesi sağlanmalı’, ‘Hâkim ve savcıların belli aralıklarla psikolojik destek alması sağlanmalı’, ‘Cüppeler yeniden tasarlanmalı’ gibi talep ve öneriler raporda yer alıyor.

"Ruh sağlığını boşverin bedene bakın"
Kadına yönelik şiddete dair ise raporda yer alan öneriler tam anlamıyla korkutucu işte bazı öneriler: “Adli Tıp’tan cinsel suçlarla ilgili daha hızlı rapor alabilmek için ‘beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırılmayacak bunun yerine sadece ‘beden sağlığının bozulup bozulmadığı’ araştırılacak. 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmeli.” Yürürlükten kaldırılan bu madde kaçırılan veya alıkonulan kadının evlenmesi halinde koca hakkındaki cezanın 5 yıl ertelenmesini öngörüyor. Ayrıca söz konusu madde mağdurun tecavüzcüsüyle evlenme maddesi olarak da biliniyor.