Taciz eden değil tacizi durduran yargılandı

Engin Çeber'in Metris Cezaevi'nin ikinci müdürü tarafından işkence ile öldürülmesine ilişkin görülen davada, Çeber’in ablası Şerife Çeber’i taciz eden sanığa yumruk attığı gerekçesiyle yargılanan avukat Nazan Yaman ilk duruşmada beraat etti.

Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya Nazan Yaman ve avukatı katılırken, Salim Geniş duruşmaya katılmadı. Avukat Ayşenur Demirkale mevcut delil durumuna göre, müvekkili hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223. maddesi uyarınca beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Nazan Yaman hakkında “basit yaralama” suçu işlediği iddiasıyla dava açılmasına rağmen, atılı suç oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Mahkeme heyeti ayrıca, 2 bin 200 lira avukatlık ücretinin de şikâyetçiden alınarak beraat eden sanığa verilmesine hükmetti.

14 Mayıs 2009 tarihinde Engin Çeber’in işkence ile öldürülmesine ilişkin görülen davada tutuksuz olarak yargılanan Salim Geniş, Engin Çeber’in ablası Şerife Çeber’i taciz etmiş, Çeber’in rahatsızlığını fark eden avukat Nazan Yaman tacizci sanıktan yerini değiştirmesini istemişti. Taciz iddiası nedeniyle sanığın kimlik tespitinin yapılmasını isteyen Avukat Gülbahar Erzincan ise darp edilmişti. Şerife Çeber, tacize uğradığı için, avukat Gülbahar Erzincan ise darp nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine tacizci sanık Salim Geniş, avukat Nazan Yaman’ın kendisine yumruk attığını iddia ederek suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, tacize uğrayan Şerife Çeber ve darp edilen avukat Gülbahar Erzincan’ın suç duyurusuna takipsizlik kararı verirken, avukat Yaman hakkında, ‘basit yaralama’ suçundan dava açmıştı.

Duruşma sonrası açıklama yapan Nazan Yaman, böyle bir iddianamenin tanzim edilmesi ve mahkeme tarafından kabul edilmesi ile başlayan bu davanın, savcılık makamı ve Adalet Bakanlığının büyük bir hukuksuzluğun altına imza atması demek olduğunu ifade etti. Yaman, “Bu imza, bu mahkemece ortadan kaldırıldı. Sadece müdahil olan avukatlar, muhalif olan avukatlar üzerinde bir yıldırma politikasının amacı olarak kendi görevlerini yapmış oldular. Ancak, en azından daha ilk celsesinde bu davadan dönülmüş oldu. Adalet sistemine geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

(soL - Kadın)