SHÇEK tasfiye edilecek, ama 3 yıl sonra

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun daha önce karara bağlanan tasfiyesi, 3 sene ertelendi.

Geçtiğimiz dönem, sosyal hizmet alanında reform yapacağını iddia eden hükümet, devletin en eski kurumlarından biri olan SHÇEK’nin (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) merkez teşkilatı tasfiye edilirken taşra teşkilatının da İl Özel İdarelerine devredilmesine karar verilmişti. Başbakanlık yeniden düzenlenen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile özel idarelere devir işlemini 3 yıl erteledi. KHK’da yapılan düzenleme ile Bakanlığa kadın intiharlarını inceleme görevi verilmiş oldu.

KHK’da ilgili maddeler aşağıdaki biçimde düzenleniyor:

- Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, aile içi şiddet ve istismar, töre cinayetleri ve intiharlara ilişkin sorunları neden ve sonuçları bakımından inceleyecek, aileyi destekleyici ve eğitici programlar hazırlayacak.

- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, töre ve namus cinayetlerini önlemek üzere çalışmalar yapacak.

- Kapatılan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün taşradaki sosyal hizmet kuruluşları il özel idarelerine devredilecek.

- Ankara 75.Yıl, İstanbul Etiler, İzmir Narlıdere dinlenme ve bakımevleri, Salihli Huzurevi bakanlığa devredilecek.

- Her ailenin bir sosyal destek uzmanı olmasını isteyen bakanlık, bu çerçevede 'Sosyal Hizmet Merkezi' açıyor. Koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri bir arada sunulacak.

Sosyal hizmetlerin tasfiyesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bünyesinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gazi Hizmetleri Daire Başkanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı bulunduruyor.

Aile ve sosyal politikalardan sorumlu bakanlığın, SÇHEK’in tasfiyesi ile sosyal hizmetler ve çocuk hakları alanında köklü ve ülke geneline yayılmış önemli bir kurumu yok olmuş olacak. Alınan tasfiye kararı aynı zamanda sosyal hizmetler alanının yerelliklere devredilmesinin ve özelleştirilmesinin de sinyallerini veriyor. Bakanlığın isim değiştiren müdürlüklerinde ise “sosyal hizmet” kavramının yerini “sosyal yardım” kavramına bıraktığı gözleniyor.

(soL - Kadın)