“Onurum için direniyorum!”

"Bir kadın olarak, bir anne olarak, bir işçi olarak emeğim onurumdur. Onurum için direniyorum. Bu hayatta sahip olduğum tek şey, emeğimdir….
İşsiz bırakarak benim annelik hakkımı bile elimden alıyorlar.
Ben onursuzluğu, yozlaşmayı reddediyorum. Emeğimle çalışmak ve emeğimin karşılığıyla yaşamak istiyorum. Emeğimi, onurumu korumak için açlık grevine başlıyorum."

Paşabahçe Devlet Hastanesi'nde çalışırken işten atılan, 117 gündür hastane bahçesinde ki çadırda direnen Türkan Albayrak, açlık grevine başladı. Türkan Albayrak ile gerçekleştirdiğimiz sohbeti sizlerle paylaşıyoruz…

Merhaba, öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

18 yıllık işçiyim, 2 oğlum var, biri 24 diğeri 15 yaşında.

İşten çıkarılma süreciniz nasıl oldu? Hangi gerekçelerle çıkardılar, gerçek çıkarılma sebebiniz nedir? Hukuki mücadeleniz hangi aşamada?
Çalıştığım taşeron firma yasadışı şekilde iş akdinin her yıl yeniden yapılması için sözleşme imzalamaya zorlamıştı. İmzaladığımda bunun yasallık kazandıracağını biliyordum. İmzalamadığım için de işten çıkardılar.

İşim için mücadele etmeye karar verdim, sendikal mücadele dedim. Bu süreçte ailemin de desteğini aldım.

1. mahkeme görüldü, şimdi 2. duruşmada. Kasım’ın 22’sinde Üsküdar Adliyesi'nde görülecek.

117 gündür hastanenin önünde çadırda yaşayarak direnişinizi sürdürüyorsunuz, şimdi de açlık grevine başladınız…

Çadırda 117. açlık grevinde 6. günüm. İşe geri dönmek için yapılacak başka bir şey kalmadı. Ben de açlık grevine çıktım. Yalnızca sıvı içecekler alıyorum.

Hastane yönetiminin tavrı nedir?

Dün İstanbul il Sağlık Müdürlüğü'nden personel şubeden 1 olmak üzere 3 yetkili ziyarete geldi. İş teklifinde bulundular. Çalıştığım taşeron firma tarafından daha önce de sendikal mücadele nedeniyle Sarıyer Telekom'dan Paşabahçe Devlet Hastanesine sürgün olarak gelmiştim. Şimdiki teklif firmadan bağımsız olarak Sağlık Müdürlüğü tarafından yapıldı ve evime yakın bir resmi kurumda çalışabileceğimi ve bugün itibarı ile işe başlayabileceğimi söylediler. Resmi başlangıç tebligatı yapılmadan eylemime son vermeyeceğim.

Bu tekliften memnun oldum ve kabul ettim. Gelenler arasında hastane başhemşiresi ve başhekim yardımcısı da vardı. Sağlık Müdürü, Tabip Odası yetkililerine "Görevde kaldığım sürece kimse Türkan Hanımı işinden edemez" dedi.

Çeşitli siyasi partiler, kurum, kuruluşlar sizinle dayanıştılar, mücadelenize destek oldular, basında vicdanlı köşe yazarları sizden bahsetti…

DİSK, KESK, Tabip Odası başta olmak üzere bir çok kurum destek veriyor. Açlık grevime TAYAD, Gençlik Federasyonu, Halk Cepheliler gömlek giyerek destek veriyor.

soL okurlarına iletmek istediğiniz düşünceleriniz/mesajını alabilir miyiz?

İnsanlar her şeye boyun eğmesinler, yalnızca direnerek kazanabiliriz. Öfkeyi konuşarak boşaltmak değil, haksızlıklara direnerek harcamak gerekir.

Direnen Kadınlarımız...
Nerede bir direniş var ise kadınlar orada. Ama bazıları var ki hafızamıza kazındılar, tıpkı Türkan Albayrak gibi...

Novamed Direnişi

Antalya Serbest Bölgesi'nde bulunan yabancı sermayeli Novamed şirketinde sendikal örgütlenme hakkı için 81'i kadın olmak üzere toplam 83 işçinin, 26 Eylül 2006 tarihinde başlattıkları grev, sendikal örgütlülüğün tanınmasıyla sonuçlandı. 447 gün devam eden grevde anlaşma sağlandı. Grev sonucunda işveren sendikanın varlığını kabul etti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, "Uluslararası Novamed işyerinde bir yıldan fazla süren grev sonucunda sendikayı kabul ettirdik" dedi.

Beyoğlu Belediyesi’nde bir mimar, bir temizlik işçisi...
Beyoğlu Belediyesi’nde üç yıl mimar olarak çalışan Özlem Aydın belediyede çalışan bir kişinin ayrımcı söylemlerine tepki gösterdiği için önce işten çıkarılmak istendi, kabul etmeyince ise bir başka birime temizlik işçisi olarak “sürüldü”.

Beyoğlu Belediyesi Ek Hizmet Binası'nda Plan Proje Amirliği'nde belediyeye temizlik ve güvenlik hizmeti veren Akdeniz Temizlik Tic. Ltd. Şti.'ne bağlı “mimar” olarak 3 yıl çalışan Özlem Aydın, belediye çalışanı bir kişinin ayrımcı söylemlerine tepki gösterdiği için amirlerinin hakaretlerine ve işten çıkarılma tehdidine maruz kaldı. Belediye çalışanının ayrımcı söylemine karşı çıkan Özlem Aydın, zaten yıllardır belediye kadrosuna alınmadan Beyoğlu belediyesine temizlik hizmeti veren bir taşeron şirkette sigortalı gösteriliyordu. İşten çıkması için baskı yapılan Aydın bunu kabul etmeyince belediyeye ait başka bir birime mesleği ile ilgisi olmadığı halde ‘zaten kadron orada’ denilerek “temizlik görevlisi” olarak sürgün edildi.

Emine Arslan...

DESA Deri'nin İstanbul ve Düzce'deki fabrikalarında, Deri-İş Sendikası'na üye olan 41 işçinin işten çıkarılması üzerine 29 Nisan günü direniş başlamıştı. DESA Deri'nin Sefaköy Fabrikası'nda çalışırken, sendika üyesi olduğu için 3 Temmuz günü işten çıkartılan ve fabrika önünde direnişe başlayan işçi Emine Arslan direnişin sembolü haline geldi. 44 işçinin yeniden işbaşı yapması ve sendikal hakların tanınması amacıyla yürütülen kampanya, Desa Deri ile varılan anlaşmayla sonlandırıldı.

Tekel Kadınları...
12 bin TEKEL işçisi, bundan bir sene önce, sefalet ücretine, 4/c statüsüne mahkum edilmeyi kabul etmeyen TEKEL işçileri 78 gün boyunca Ankara sokaklarını mesken tuttu. Tekel işçileri arasında kadın işçiler de vardı, işçilerin eşleri, akrabaları kadınlar da vardı.

(soL - Haber Merkezi)