Okulun halılarını yıkarken felç kalan anneye tazminat yok

Diyarbakır'da 20 lira kayıt parası için okulun halılarını yıkarken düşüp sakat kalan Elif Satık'ın, Milli Eğitim Bakanlığı'na açtığı tazminat davası reddedildi. Mahkeme, Satık'ın okulun halılarını zorla değil "gönüllü olarak" yıkadığına ve MEB'in suçlanamayacağına hükmetti!

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’ne bağlı Yuvacık Köyü’nde oğlunu anasınıfına kaydettirmek isteyen, ancak kendisinden istenen 20 lira kayıt parasını ödeyemediği için, karşılığında okulun halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık’ın, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açtığı 210 bin liralık tazminat davası reddedildi.

Mahkeme kararında, Satık’ın okulun halılarını "zorla değil gönüllü olarak" yıkadığına, kendi kişisel kusurundan düştüğüne ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın suçlanamayacağına hükmetti.

İki çocuk annesi yatağa bağımlı kaldı
DHA'nın haberine göre, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Yuvacık Köyü'nde yaşayan 32 yaşındaki Elif Satık, iki yıl önce oğlu Enes Satık'ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. Satık'tan kayıt parası olarak 20 lira istendi. Satık, eşinin işsiz olduğunu belirterek, parayı veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine okul idarecileri kayıt parası karşılığında Elif Satık'tan okulun ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi. Elif Satık, daha sonra öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 günü ayağının kayması sonucu düşerek sakat kaldı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Satık'ın burada belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve maddi imkansızlığı yüzünden tedavisini sürdüremedi.

Savcı, kovuşturmaya gerek görmedi
Olayla ilgili olarak Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "kovuşturmaya yer yoktur" kararından sonra Satık ailesi, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurup, 210 bin TL maddi ve manevi tazminat istedi.

Bakanlığın yanıt vermemesi üzerine aile bu kez avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Uzun süredir devam eden ve Milli Eğitim Bakanlığı ile okuldaki öğretmen ve yöneticiler ile halıları yıkayan başka öğrenci velilerinin de ifadelerinin alındığı davada karar çıktı.

Tazminat davasında şok karar
Davalı idarenin hukuka aykırı bir işlem ya da eyleminin bulunmadığı belirtilen kararda şöyle denildi: "Zarara yol açan eylemin ise damdan düşme sonucu meydana geldiği bu neticenin ise Elif Satık'ın kişisel kusuru sonucunda oluştuğu anlaşıldığından, hizmet kusuru bulunmayan ve davacının kendi kusuru sonucunda oluşan zararın davalı idare tarafından karşılanmasına hukuken olanak bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan giderlerin davacı üzerine bırakılmasına oy çokluğuyla karar verildi."

"Okuma yazma bilmeyen müvekkilime ifade imzalattılar"
Satık ailesinin avukatı Yavuz Baraz, mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile alındığını belirttiği kararı, Danıştay'a götüreceklerini ve temyiz edeceklerini söyledi.

Avukat Baraz, okuma yazma bilmeyen müvekkiline olaydan sonra ifade imzalatıldığının açık olduğu ve halılarında kayıt parası karşılığı yıkandığını ifade ederek, "İdare burada tazminat vermemek için halıların velilerin kendi isteği ile yıkadığını belirtiyor. Ama bu doğru değil. Hakkımızı Danıştay'da arayacağız" dedi.