N.Ç. skandalı "tecavüzcülere" cesaret verir mi?

Son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan N.Ç. skandalının bir benzerinin Adana’da yaşandığı ortaya çıktı. Bu olayda da cinsel istismarı gerçekleştirenlerin kendilerini savunmak için “rızası vardı” söylemine sığınması, N.Ç. olayında mahkemenin verdiği "rıza indirimi" kararı hatırlandığında oldukça dikkat çekici.

Adana’da ev kadını 40 yaşındaki Kader H. adlı anne, cinsel ilişkiye girdiği iki erkeğe 12 yaşındaki kızı F.H.’yi 5 lira karşılığında pazarladığı iddiasıyla yakalandı. Tüm Türkiye’nin, N.Ç. davasında mahkemenin verdiği skandal "rıza indirimi" kararını tartıştığı bugünlerde, Adana’daki tecavüz olayını gerçekleştiren de kendilerini “kızın rızası vardı” şeklinde savunmaları dikkat çekici.

Küçük kızın hamile olduğu ortaya çıktı
Hürriyet'in haberine göre Merkez Yüreğir İlçesi’nde yaşayan F.H.’nin başına gelen korkunç olaylar, okulda rahatsızlanınca öğretmeninin eve göndermesiyle ortaya çıktı. Mide bulantısı ve baş dönmesi olan küçük kızı, annesi Kader H. Adana Çocuk Hastanesi’ne götürdü. Sonuçta, küçük F.H.’nin bir aylık hamile olduğu saptanınca, yetkililer durumu polise bildirdi. Psikologlar gözetiminde ifadesi alınan küçük kız, iki erkeğin kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini, annesi Kader H.’nin de buna gözyumduğunu anlattı.

‘Annem yemek yaptı’
Küçük kızın ifadesi üzerine harekete geçen polis, anne Kader H. ile 46 yaşındaki M.A.İ. ve M.T. adlı iki erkeği gözaltına aldı. İfadesinde cinsel istismara ilk kez 2 ay önce uğradığını anlatan küçük kız, tüm bunlar yaşanırken de annesinin mutfakta yemek yaptığını söyledi. F.H., ardından odaya giren annesinin M.T. ile öpüştüğünü, 5 lira aldığını ve bu parayla dolmuşa binerek evlerine döndüklerini ifade etti.

‘Zorla bir şey yapmadık’
Sorguya alınan anne Kader H., iki erkekle ilişkisi olduğunu doğrularken, kızının cinsel istismara uğradığını bilmediğini ileri sürdü. Şüpheliler M.A.İ ve M.T. ise, küçük kızın verdiği ifadeyi doğrularken, zorla bir şey yapmadıklarını savundu. Küçük F.H., devlet korumasına alınıp, bir çocuk yuvasına yerleştirildi. Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen anne Kader H., M.A.İ. ile M.T. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis, küçük kızın başka erkekler tarafından da cinsel istismara uğramış olabileceğini değerlendirip, soruşturmayı derinleştirdi.

Anneden korkunç ifadeler
Olay günü şüphelilerle ilişkiye girmek için bir araya geldiklerini ifade eden Kader H., “Bana kızımla birlikte olmak istediklerini söylediler. Ben de daha çok küçük olduğunu, buna izin veremeyeceğimi söyledim ama ısrar ettiler. Bunun üzerine ilişkiye girmemeleri şartıyla ellemelerine izin verdim. Kısa süreliğine baş başa kalmaları için mutfağa gittim. Geri döndüğümde kızım giyiniyordu, onlar çıplaktı. Ne yaptıklarını bilmiyorum. Dolmuş parası olarak da 5 lira verdiler. Para karşılığı kızımı pazarlamadım” dedi.

N.Ç. kararı cesaret verir mi?
Yaşanan bu utanç verici olayda faillerin kendilerini savunmak için kullandıkları "rızası vardı" argümanı, akıllara, bugünlerde Türkiye'nin gündemine damgasını vuran N.Ç. skandalında mahkemenin "tecavüzcülere verdiği "rıza indirimi" kararını getirdi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Fevzi Elmas, konunun Türkiye'nin gündemine oturması üzerine yaptığı açıklamada verdikleri kararı savunmuş, 13 yaşındaki N.Ç’ye tecevüz eden sanıklara N.Ç’nin rızası olduğu gerekçesiyle yapılan ceza indirimi için “Yargıtay içtihatlarını” adres göstermişti.

Yargıtay’ın onadığı Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında N.Ç’nin “Benimle birlikte olmazsan diğer insanlarla ilişki kurduğunu ailene söylerim” diye tehdit eden sanık Rıdvan Bayraktar’la birlikte olmak zorunda kalmasını da “rızasıyla ilişki kurmak” olarak nitelendirmişti. Mahkeme, kararının gerekçesini, evli kadına başkalarıyla cinsel ilişki kurduğunu kocasına söylemekle tehdit edip tecavüz eden adama beraat veren 1983 tarihli Yargıtay kararına dayandırmıştı. Mahkeme, sanığın N.Ç’nin para karşılığı girdiği ilişkileri ailesine söyleyeceği tehdidiyle ilişki kurmasını “tehdit” saymamıştı.

(soL -Haber Merkezi)