Mahkemeden 'utandıran' karar

Mardin'de 26 kişi ile ilişkiye girmeye zorlanan N.Ç. hakkında mahkeme, 'istemediği kişiyle beraber olmayabiliyor' diyerek sanıklara hafif ceza verdi. Suça 'iki kadının iffetsiz hayatı' gerekçe gösterilerek erkek sanıkları aklayan bir karara imza atıldı.

Fatoş Kalaçay

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'utanç davası', N.Ç.'yi 26 farklı kişiyle para karşılığında ilişkiye girmeye zorlayan iki kadına daha yüksek ceza verilerek sonuçlandı. Mahkeme, iki kadına 9 yıl ceza verirken aralarında asker, memur, esnaf, öğretmenlerin de bulunduğu sanıklar hakkında 6’da 1 oranında iyi hal indirimi yaparak, cezayı 4 yıl 2 ay olarak 'hafifletti'.

İlişkiye giren değil aracı olan suçlu

Gerekçeli kararda, “İki kadının duruşmadaki olumsuz tavırları, kendi yaşadıkları iffetsiz hayatı 13 yaşında bir çocuğa da yaşatmak şeklinde gözüken olumsuz tutum ve davranışları göz önüne alınarak haklarında takdir indirimi yapılmamıştır” denilirken N.Ç. ile ilişkiye giren erkeklerin eyleminin iffetli olup olmadığı konusunda ise yorum yapılmadı.

"Kendi rızasıyla ilişkiye girdi"

Kararda, Adli Tıp’ın, N.Ç. için yaptığı “bu olaylara ruhsal yönden karşı koymaya muktedir” yorumu anımsatılarak, “küçük kızın kendi iradesiyle para kazanmak amacıyla sanıklar T. ve E. ile irtibata geçtiği veya bunlarla irtibata geçen diğer sanıklarla ilişkiye girdiği anlaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Mahkeme, N.Ç.’nin fuhuş için 26 kişinin yanına rızasıyla gittiği yorumunu yaptı. Alıkoyma eyleminin cezasını 6 aydan 3 yıla kadar hapis olarak belirleyen mahkeme, buna göre de 7 yıl 6 aylık zamanaşımı süresinin dolduğunu belirterek tüm sanıkları aklamış oldu. N.Ç.’nin avukatı Reyhan Yalçındağ, kararı temyiz edeceklerini belirterek, “8 yıldır mücadele veriyoruz ama 13 yaşında bir kızla ilişkiye girenler çok düşük cezalar alıyor. 13 yaşındaki kız rızasıyla bu işleri yapmış gösteriliyor” dedi. (soL - Kadın)