Kürtajda geri adım

Sağlık Bakanı, Aile Bakanı ve Adalet Bakanı bir araya gelerek yeni düzenlemeyi görüştü. Görüşmede, mevcut kürtaj süresinde bir değişikliğe gidilmemesi üzerinde duruldu.

Bilim Kurulu’nun kürtaj yasağıyla ilgili çalışmaları ve rapor hazırlıkları devam ederken kürtaj ve sezaryen düzenlemesi için 3 Bakan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ , Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bir araya geldi.

Bakanlar Bilim Kurulu'nun üzerinde çalıştığı raporu değerlendirdi. Toplantıda, "kürtajın tamamen yasaklanmaması" görüşü üzerinde duruldu.

Kadının istemesi halinde 10 haftaya ve tecavüz sonucu gebelikte 20 haftaya uzayan kürtaj süresinde değişikliğe gidilmemesi konusu görüşüldü.

Ancak kürtaj oranını aşağılara çekecek tedbirler alınacağı ve önceliğin kadın sağlığı olacağı ifade edildi. Ayrıca kürtaj için bazı koşullar getirileceği ancak bunların ne olacağının kesinleşmeden resmi olarak açıklanmayacağı belirtildi.

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı laboratuarlarında gebelik testi yapan kadınlara ait bilgilerin takibe alındığı iddiasını değerlendiren bakanlık yetkilileri, uygulamanın yeni olmadığı 6 ay önce başlatıldığı ve aile hekimlerini bilgilendirme amaçlı olduğunu söyledi.

Ayrıca sezaryen konusunda da yeni yaptırımları uygulanacağı dile getirildi. Bu bağlamda gereksiz yere sezaryen yaptığı belirlenen doktora para cezası verilecek. Gereksiz sezaryen yapıldığı tespit edilen hastanelere ise kapatmaya varan yaptırımlar getirilecek.

Üç bakanın kürtaj ve sezaryen ile ilgili bu hafta içinde tekrar bir araya geleceği belirtildi. Bu görüşmelerin ardından yeni kürtaj düzenlemesini ilk bakanlar kuruluna sunulması planlanıyor.