Kürtaj karşıtı afiş tepki topladı

Amerika'da ‘Life Always’ isimli bir topluluk tarafından ‘Afrika asıllı bir Amerikalı için en tehlikeli yer anne rahmidir’ sloganıyla yürütülen kürtaj karşıtı kampanya tepkilere yol açtı.

Amerika'da ‘Life Always’ isimli kürtaj karşıtı grup New York eyaletinin duvarlarına ve billboardlarına astırdığı kürtajı soykırıma benzeten afişler nedeniyle tepki çekti. Grubun internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre Amerika’da kürtaj oranı özellikle Afro-Amerikalı kadınlar arasında diğer kadınlara oranla 3 kat daha fazla ve gelecek neslin yüzde 25’i kürtaj yoluyla yok ediliyor.

Ülkede kampanyaya ve afişlere karşı tepki gün geçtikçe büyüyor. New York Belediye Başkanı Chirstine Quienn afişlerin kadının yasal hakkı kürtajı soykırıma benzetmesinin yanısıra kadınlara ve azınlıklara hakaret ettiğini belirtti. New York Konsey Üyesi siyahi Letitia James de kürtaj karşıtlığı için Afro-Amerikan kadınların kullanılmasını eleştirdi.

Amerika'da ve dünyada kürtaj karşıtı kampanyalar çok eski tarihlere dayanıyor. Kürtaj hakkını dünya üzerinde tanıyan ilk ülke Sovyetler Birliği olmuştu. Sovyetler Birliği’nde kürtaj 1920 yılında yasal hale geldi. Amerikalı kadınlar ise kürtaj hakkını çok geç elde edebildiler. ABD'de kürtaj ancak 1973 yılında yasallaştı.

Son yıllarda ABD'deki kürtaj karşıtlığı oranı artıyor. Ülkede geçen yıl 10 olan kürtaj karşıtı vali ve yasama meclisine sahip eyalet sayısı bu sene 15. Times dergisinin 2010 yılında yaptığı araştırmaya göre aynı yıl en az 9 eyalette kürtajı kısıtlayan 30 yasa değişikliği yapıldı. 2009 yılında Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un yaptığı araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 51'i kendini kürtaj karşıtı olarak tanımlıyor. Gallup'a göre , yüzde 51 oranı önemli çünkü son 15 yıl içinde ilk kez kendini kürtaj karşıtı olarak tanımlayanlar çoğunluğu oluşturuyor. Kürtaj karşıtı grupların son hedefi Dr. George Tiller, 31 Mayıs 2009 'da kürtaj karşıtları tarafından öldürülmüştü. Dr. Tiller' in öldürülme nedeni Kansas Eyaleti'nde yasal olan geç dönem kürtaj hakkını aldığı tehditlere rağmen uygulamasıydı.

(soL - Kadın)