'Kız öğrencinin sokakta ne işi var?'

Ankara Kadın Platformu, Recep Tayyip Erdoğan'ın  4 Aralık'ta Dolmabahçe'deki ofisinde rektörlerle yaptığı görüşmeyi protesto eden üniversite öğrencilerine yönelik saldırıyı kınamak için dün Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde toplandı.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde toplanan kadınlar arasında, bir genç kızın polis müdahalesi sonucu bebeğini kaybetmesini protesto etmek için gelen hamile kadınlar bulunuyordu.

Eylemde aynı zamanda Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak’ın kız öğrencilerin yurtlara giriş saati konusunda yaptığı açıklama eleştirildi. Bunun üzerine Yurt-Kur Genel Müdürü'nün açıklamasını kınamak için Kredi Yurtlar Kurumu'na (Yurt-Kur) yürüyüş gerçekleştirildi. Yurt-Kur önünde yapılan açıklamada, kız yurtlarının 21:00'a çekilen giriş saatlerinin eleştirilip, giriş saatlerinin yurtlarda kalan kız öğrenciler tarafından belirlenmesi gerektiği belirtildi. Yurtlarda kalan kız öğrencilerin 'sürekli yurtta vakit geçiren, ders çalışan, kitap okuyan, kredi yurtlar kurumunun himayesindeki küçük çocuklar' gibi her yere izin alarak gitmesi de eleştirildi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak'ın yurtların giriş-çıkış saatleriyle ilgili 'ilginç' açıklamaları ise şöyleydi:

"O saatte neresi açık. Çarşı pazar kapalı. Bara da gitmesin. İçki, sigara zararlı zaten. Yurtlarda kalan öğrencilerimizin yüzde 96-97’si dersleriyle ilgileniyor. Tiyatroya sinemaya gitmelerine veya bir kursa katılmalarına engel yok. Gittiklerinde bunu gösteren belgeleri ibraz ettikleri takdirde hiçbir sorun yaşanmıyor. Hem 17 yaşında kız çocuğunun o saatte dışarıda kalması doğru mu? Ben o saatte kız çocuğunun başı boş sokakta dolaşmasını doğru bulmuyorum. Tiyatroya sinemaya gitsin, bar başka bir şeydir. Hem erken saatte yurda girince ders çalışmaya başlıyorlar. Biz de bu giriş saati uygulaması ile onları ders çalışmaya yönlendirmiş oluyoruz."


"Okulda, sokakta, evde, işte kadınlar artık susmayacak", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kimsenin namusu olmayacağım", "Erkek, medya cinsiyetçilik yapma, haber yap" sloganları atılarak eylem son buldu.
(soL-Kadın)