‘Kadınlar olmadan barış olmaz’

Barış İçin Kadın Girişimi, barış sürecinde kadınların önemine ilişkin yaptığı toplantının sonuçlarını dün İstanbul Cezayir Lokantası’nda yaptığı bir basın toplantısı ile duyurdu.

Barış İçin Kadın Girişimi adına söz alan Hülya Gülbahar, 30 yıllık çatışmaların toplumun her kesimini etkilediğini fakat kadınları çok daha fazla etkilediğini söyledi.

soL Gazetesi'nin haberine göre, Gülbahar, kadınların zorunlu göç sonucu köylerinden, kentlerinden koparılarak büyük kentlerin varoşlarında yoksulluk içinde yaşamaya mahkûm edildiklerini belirtti. Gülbahar çocuklarını, eşlerini çatışmalarda faili meçhullerde yitiren kadınların bütün bunlara rağmen 30 yıldır barış mücadelesinde aktif bir şekilde yer aldığını dile getirdi.

“Savaşın tahribatları da ortadan kaldırılmalı”
Kadınlar olarak taleplerinin sadece silahların susması olmadığını belirten Gülbahar, aynı zamanda çatışmanın yol açtığı tahribatların da ortadan kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kadınların barış mücadelesine katılmadığı takdirde toplumda eşitliğin sağlanamayacağını vurgulayan Gülbahar konuşmasında son olarak şunları ifade etti:
“Savaş etkileri üzerine savaşın sebepleri ve militarizmin tezahürleri üzerine düşündük, konuştuk, tartıştık. Dünyanın başka yerlerindeki gibi barışmak ve barışı sürdürebilmek üzerine deneyim ve birikim sağladık. Bundan böyle resmi taraf, gözlemci, arabulucu rolleri üstlenerek barış müzakerelerine müdahil olmak için toplanacak ve örgütleneceğiz. Kadınlar olmadan barış olmaz. Eril bir barış sürdürülemez.”