Kadınlar Münevver Karabulut davasını takip ediyor

3 Mart 2009'da, cesedi Etiler'deki bir çöp konteynırında başı kesilmiş halde bulunan 17 yaşındaki Münevver Karabulut'un katil zanlısı Cem Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmanın görüldüğü Bakırköy adliyesi önünde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bir basın açıklaması ve eylem gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına EMEP'li Kadınlar, ÖDP'li Kadınlar ve TKP'li Kadınlar da destek oldu.

Açıklamada, Münevver Karabulut'un vahşice katledilişinin üzerinden tam 22 ay geçmesine rağmen katillerin tek tek serbest bırakıldığı ve şu an tutuklu yargılanan tek sanık olan Cem Garipoğlu'na ise bir türlü hak ettiği cezanın verilmediği vurgulandı. Cinayetin ardından tam 6 ay boyunca saklanan ve bir türlü bulunamayan Cem Garipoğlu'nun geçen duruşmaya siyah takım elbisesi ile oldukça kilo almış bir halde katıldığının hatırlatıldığı basın açıklamasında, "Türkiye hapishanelerinde yüz bini aşkın tutuklunun çoğu sağlıksız koşullar nedeniyle ölümcül hastalıklara yakalanırken nasıl oluyor da Münevver'in katili bu kadar sağlıklı kilo alabiliyor?" diye soruldu.

Garipoğlu ailesinin Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin sahibi olması nedeniyle henüz deliller bile incelenmeden ailedeki diğer katil zanlılarının serbest bırakıldığının, tanıklara baskı yapıldığının iddia edildiği basın açıklamasında, “mahkeme heyeti belki de bu yüzden bir türlü karar veremeyerek davayı uzatıyor” denildi. Kadın katillerine cezai indirimler yapılmasının, katillerin hak ettikleri şekilde cezalandırılmamasının, kadın katlinin olağanüstü boyutlara ulaşmasında etkili olduğunun belirtildiği açıklamada, "Garipoğlu ailesi hak ettiği cezayı alana kadar bu davayı izlemeye devam edeceğiz" denildi.

Açıklamanın ardından platform üyeleri adliye önünde bir oturma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar adliye önünde duruşma sonuna kadar sloganlar ile beklerken, aralarında TKP üyesi avukat Yelda Koçak'ında bulunduğu kadın örgütlerini temsil eden bir heyet davayı takip etmek için duruşma salonuna gitti. Davaya müdahil olmak isteyen heyet yaşanan arbedenin ardından duruşma salonundan zorla çıkartıldı ve duruşma salonunun kapısı kilitlendi. Aralarında bir avukat olmasına rağmen salondan zorla çıkartılan kadınlar mahkeme heyetinin tavrına tepki gösterdi.

Adli Tıp Kurumu raporu ile Cem Garipoğlu'nun akli dengesinin yerinde olduğu ve cezai ehliyetinin bulunduğu yönünde karar verilen dava Şubat ayına ertelendi.

(soL - Haber Merkezi)