Kadınlar kürtajdan yargılanıyor

AKP’nin kürtajla ilgili düzenlemelerine karşı eylem yaptıkları için haklarında dava açılan kadınların yargılanmalarına devam edildi. İzmir’deki davada 7 kadın hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenirken, Ankara’daki davada ise 2 kadın 4 yıl hapis istemiyle yargılanıyor.

İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 1 ile 3 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz toplam 7 sanıktan Aycan T, Gizem C, Hande İpek Y, Uğur Pelin O. ve avukatları ile müşteki polis memurları katıldı. Hakim Hasan Çelik, sanık ve avukatların savunmalarının ardından gelmeyen sanıkların ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı Nisan ayına erteledi. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan İzmir Kadın Platformu üyesi kadınlar davayla ilgili bir açıklama yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e, kürtajla ilgili sözleri nedeniyle yumurtalı protestoda bulunan 2 kadın hakkında, "yaralama, hakaret ve tehdit" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in dinlenmesi için çağrı kağıdı yazılması yönündeki avukatların talebini kabul ederek duruşmayı erteledi.

Halkevci Kadınlar ve Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi bir grup kadının, geçtiğimiz yıl mayıs ayında İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü önünde yaptığı eylem sırasında yaşanan gözaltılara direnen 7 kadın hakkında ‘görevi yaptırmamak’ iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ankara’da ise Neslihan Uyanık ve Nebiye Merttürk'ün geçtiğimiz yıl Haziran ayında Gökçek'e yumurta attıkları ve hakaret ettikleri iddasıyla açılan davada "basit yaralama", "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" ve "tehdit" suçlarından 4 yıl 4'er aya kadar hapis cezası istenmişti.