Kadına yönelik şiddet intiharla sonuçlanıyor

Geçen hafta yurdun çeşitli bölgelerinde çok sayıda kadın intihar etti. Bu intihar vakaları biraz deşildiğinde ise, altından kadınlara uygulanan şiddet çıkıyor.

Geçen hafta Turgutlu’da 3 gün içinde 7 kadının intihar girişiminde bulunmasının sosyal-psikolojik nedenleri tartışma konusu olurken, Batman’dan gelen çok sayıdaki intihar haberi, bazı cinayetlerin bu şekilde örtbas edildiği şüphesini de gündeme getirdi. Bu hafta sonu ise, Şanlıurfa’da 3 kadının intihar teşebbüsü sonucu hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Gelen kadın intiharları haberleri gündemdeki kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini yeni bir boyuta taşıdı.

Turgutlu’da 3 günde 7 intihar girişimi
Manisa’nın ilçesi Turgutlu’da geçen hafta 3 gün içinde 7 kadın intihar girişiminde bulundu. Turgutlu Devlet Hastanesi Uzman Psikiyatrist Gözde Öğrük ilçede yaşanan intihar girişimlerini “İntiharların kadınlarda daha sık görülme nedeni temelde kadının toplumdaki rolünün engellenmesi ve baskı altına alınmasıdır” sözleriyle değerlendirdi.

Şanlıurfa ile Harran ilçesinde de haftasonu 3 kadın hap içerek intihara kalkıştı. Kadınların intiharlarının çeşitli nedenlerden dolayı girdikleri bunalımlar sonucu olduğu iddia edilirken, konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

Batman’da şüpheli intihar vakaları
Batman’ın Sason ilçesine bağlı Tekevler köyünde geçen hafta 11 yaşındaki Z.E.’nin tarlada bir ağaca asılı bulunması ise, kentte daha önce yaşanan basında “Batman Sendromu” olarak adlandırılan intihar vakalarını yeniden gündeme getirdi.

Batman’da 2011 yılı başından bu yana 9 kadın intihar etti. Şehirde faaliyet gösteren kadın dernekleri, kentte kadına yönelik baskının her geçen gün arttığına dikkat çekerken, intihar olarak kayıtlara geçen vakaların üzerindeki cinayet şüphesini de dile getirdi.

Cinayet şüphesi
Batman’da bulunan Selis Kadın Danışmanlık Merkezi’den Evin Güleker DHA’ya şu açıklamalarda bulundu:

“Bunlar basına intihar diye yansıyor ama biz gidip ailelerle görüştüğümüz zaman bize aktarılan bulgular bazı vakaların cinayet olabileceğini gösteriyor. Cinayet, erkek şiddetinin son noktası ama örtmek için en kolayı kadının intihar ettiğini iddia etmek. Buna intihar süsü vermek işe geliyor. Töre cinayetlerine ağırlaştırılmış cezalar geldiğinden beri yöntem değişti. Artık gidip öldürmek yok. Cinayetler biçim değiştirdi. Kadın intiharlarına şüpheli yaklaşmak gerekiyor. Z.E.’nin durumu da şüpheli gözüküyor.”

Kadınlar için yaşamak zor!
Yine Batman’da faaliyet gösteren Kadın Merkezi Vakfı’ndan bir yetkili de şehirdeki kadınların durumunu değerlendirdi:

“Burada kadının hakikaten adı yok. Baskının her geçen gün arttığını hissediyoruz. İntihar vakalarında yaş seviyesi çok düşmüş durumda. Eskiden 20’li yaşlardaki ya da evli kadınlar intihar ederken şimdilerde üniversiteye hazırlanan kızlar canlarına kıyıyor.

Şiddet gören kadınlar arasında intihara teşebbüs edenler oluyor. Ben Batman geneline göre ekonomik olarak kalkınmış bir mahallede oturuyorum. Buna rağmen şu ana kadar mahallemizde 8 kadın intihar etti. Bir tanesi 6 ay önce yaşamını yitiren 14 yaşında bir kız çocuğuydu. Ailesi kendisini ilkokuldan aldı. Başörtüsü taktırdı. Olaya kaza süsü verildi. Camı silerken düşmüş olduğu söylendi ancak kapıcı kızın kendini pencereden sırt üstü attığını görmüş.

Batman’da bir kadının, kız çocuğunun yaşaması çok zor. Bir yolda yürümek bu kadar mı zor olur? 15 dakikalık yolda her sokağa çıkışım savaş gibi. Laf atanlar, gözleriyle taciz edenler. Bu, 7’den 70’e her kadın için sorun.”

(soL - Kadın)