Kadına şiddetle mücadele AKP'nin derdi mi?

Avrupa Konseyi "kadına şiddetle mücadele sözleşmesi"ni imzalayan tek ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. 2002’den bu yana kadın cinayetleri %1400 artarken ortaya konan istatistikler AKP'nin bu konuda pek hassas olmadığını gösteriyor.

Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 47 üye ülkeye, “kadına şiddetin önlenmesi” amacıyla yaptığı çağrıya sadece Türkiye’nin karşılık vermesi, “Kadına şiddetle mücadele Türkiye’nin derdi” yorumlarına sebep oldu. Ancak 10 yıllık AKP iktidarında Türkiye’de kadına şiddet oranın oldukça yükselmesi, konuyla ilgili çalışmalarda ortaya konan istatistikler AKP'nin bu konuda hassas bir politika yürüttüğü yorumlarını doğrulamıyor.

Sadece Türkiye imzaladı
Avrupa Konseyi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu üye 47 ülkeye yönelik yaptığı çağrıda, kadına karşı şiddetin önlenmesini talep etti. Hürriyet’ten Zeynel Lüle’nin haberine göre, Nisan 2011 yılında kabul edilen ve İstanbul’da hayata geçirilen “Kadına Şiddetle Mücadele Avrupa Sözleşmesi’ni bugüne kadar sadece Türkiye imzaladı.

Avrupa’da her 4 kadından 1’inin şiddete uğradığını belirten Avrupa Konseyi’nin İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de, “Kadınlar dövülüyor, tehdit ediliyor, aile içi şiddete uğruyor, istismar ediliyor” diyerek üye ülkelere bu sözleşmeyi bir an evvel imzalama çağrısında bulundu.

Avrupa'da 10 kadından 1'i cinsel şiddete uğruyor
Konseyin açıklamasına göre Avrupa’da 10 kadından 1’i güç kullanımı altında cinsel şiddete uğruyor. Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde her yıl 3 bin 500 kadının şiddete maruz kalarak öldürüldüğü de kaydedildi. Bu oranın ise Türkiye’de yılda 1500 kadın olduğu belirtilerek, “Kadına şiddetle mücadele bir tek Türkiye’nin derdi” denildi.

Türkiye'de 2011 yılında 257 kadın öldürüldü
Kadın düşmanlığında sayısız örneği bulunan AKP iktidarı boyunca kadına uygulanan şiddet, tecavüz, cinsel istismar, cinayet örneklerinde sayısız artış yaşandığı açıklanan raporlarla biliniyor. Son verilere göre sadece 2011 yılında 257 kadın öldürüldü, 102 kadın tecavüze uğradı ve 220 kadın yaralandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da hazırladığı raporda 2012 yılının ilk 6 ayında 100’e yakın kadının öldürüldüğünü açıklamıştı.

Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 132. sırada
Dünya Ekonomik Forumu 2011 raporuna göre, kadın-erkek eşitliğinde Türkiye 135 ülke arasında 132. sırada. Her 10 kişiden 4’ü şiddet görüyor. Her gün 5 kadın cinayeti işleniyor. Türkiye 44 ülke içerisinde kadın nüfus başına düşen sığınma evi ve yeterlilik açısından 23. sırada yer alıyor. Hollanda, İspanya gibi ülkelerde her 3 bin nüfusa bir sığınma evi düşerken, Türkiye’de toplam sayı 86. Mor Çatı’ya başvuran her 4 kadından 1’i ise sığınak talep ediyor.

AKP iktidarında kadın cinayetleri %1400 arttı
Adalet Bakanlığı’nın da açıkladığı verilerle 2002-2009 yılları arası kadın cinayetleri oranındaki %1400’lük artışın tesadüf olmadığı iktidarın uygulamalarıyla apaçık görülüyor. Gericiliği her alanda yaygınlaştıran söylemleri ve hamleleriyle kadın düşmanlığını besleyen AKP iktidarı, kadına şiddeti önleme olarak öne sürdüğü yasaya bile “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” adını verdi.

Kadına şiddet "Ailenin Korunması" altında
Yasada şiddet gören kadının ikna, uzlaşma gibi yöntemlerle hukuki yollardan hakkını aramaktan vazgeçirilmesi istenirken kadınlara sağlanan “sığınakların” gizliliği ortadan kaldırılıyor. Kadına yönelik şiddetin insan haklarına aykırılığına değinilmediği yasada şiddet gören kadınlara tedbir kararı verilebilmesi için gördükleri şiddeti ispatlamaları da isteniyor.

Türkiye’nin “Kadına Şiddetle Mücadele Avrupa Sözleşmesi’ni imzalayan tek ülke olması, kadın düşmanlığında bir hayli sicili kabarık olan AKP iktidarı döneminde kadın cinayetlerinin, şiddetin gittikçe artış gösterdiği gerçekliğini örtemedi.

(soL - Haber Merkezi)