Kadına şiddete karşı Diyanet öncülüğünde 'aydınlanma projesi'

Her geçen gün daha da artan kadına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, sorunun çözümü için cami, kışla ve okul formülünü uygulayacaklarını açıkladı. Bu formülü "aydınlanma projesi" olarak açıklayan Şahin, yürütücüsünün de Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet olaylarının artması sonucu gelen tepkiler üzerine bir yasal düzenleme hazırlığında olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuyla ilgili teknik takibi de içeren yeni yasa tasarısında cami, kışla ve okulu kapsayan bir ‘aydınlanma projesi’ yürüteceklerini dile getirdi.

Yüzde bin 400 sağlıklı değil
Zaman gazetesine konuşan Bakan Şahin, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığına dair istatistikleri sağlıklı bulmadığını dile getirdi. Kapalı toplumda kendi içinde üç maymunu oynayan bir sorun vardı diyen Şahin, açık toplumda halının altındaki pislikler artık görülüyor, temizleniyor" dedi.

Başbakan sayesinde ‘kayıt altına alınmış’
AKP döneminde yüzde bin 400 seviyesinde artan kadına yönelik şiddetle ilgili verileri sağlıklı bulmadığını belirten Şahin, sorunun ise ilk kez Başbakan'ın genelgesiyle kayıt altına alındığını dile getirdi.

Kadına yönelik şiddetin son bulması için önemli adımlar atıldığını vurgulayan Şahin, bu amaçla Diyanet, Genelkurmay ve Milli Eğitim Bakanlığı ile mutabakata varıldığını ve teknik takip sistemi gibi tedbirlerin yer aldığı kanun taslağının bayramdan sonra Bakanlar Kurulu'na sevk edileceğini ifade etti. Kadının eğitim düzeyinin artması ve ekonomik hayata katılımıyla problemin azalacağı belirten Şahin, ayrıntılarını açıklamamakla birlikte, Aile hekimliği gibi 'aile sosyal destek uzmanlığı' uygulamasının da 2012 yılında yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı aydınlanma projesini yürütecek
Problemi çözümünde üçüncü boyutun zihinsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Şahin şöyle konuştu: “Bu amaçla Diyanet, Genelkurmay ve Milli Eğitim Bakanlığı ile mutabakata varıldı. Buna göre Genelkurmay Başkanlığı ile ortak çalışma mekanizması kuracak olan Diyanet İşleri Başkanlığı, 'aydınlanma projesi'ni yürütecek. Özel bir komisyon kuran Milli Eğitim Bakanlığı da okullardaki müfredat ve kitapları gözden geçirecek.”