Kadın zirvesinde 'boş gevezelik'

21. Küresel Kadın Zirvesi İstanbul’da toplandı. Zirve kapsamında 80 ülkeden kadın devlet başkan yardımcıları, bakanlar ve büyük şirketlerin yönetim kurulu başkanları bir araya geldi. Zirvede kadınların iş yaşamı ve siyasetteki rollerine ilişkin göstermelik konuşmalar yapıldı.

Globe Women ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün organize ettiği zirvenin Yönlendirme Komitesi'nde Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) de yer aldı.

Toplantıda söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kadınların işgücüne katılmaya başladığını öne sürerek, "Üniversite eğitimi gören kadınların yüzde 70'i işgücüne katılıyor" dedi. Maliye Bakanı daha önce Türkiye’deki işsizlik verilerinin artmasının müsebbibi olarak işgücüne katılan kadınları göstermişti.

Türkiye'de 6 günde şirket kurulabildiğini, Hindistan'da bu sürenin 29, Çin'de 38 gün olduğunu söyleyen Şimşek’in, şirket kuran “büyük kadınları” işlerin ağır ilerlemesinin müsesbbibi olarak göstermemesi de dikkat çekti.

Zirvede konuşma yapan Emine Erdoğan’ın söyledikleri beklendiği üzere cinsiyete dayalı anlayışın dışavurumuydu. Bir kızılderili atasözünü anımsatan Erdoğan "Kadınların ezelden beri bildikleri kainatın dengelerini, erkekler de anlamaya başladıkları zaman, dünya daha iyi bir dünya olmak üzere değişmeye başlayacaktır. Evet, güç birliği, el birliği, gönül birliği içinde dünyanın tüm meselelerine kadın inceliği, kadın zekası ve kadın zerafeti dokunmalıdır” diye konuştu.

(soL-Kadın)