Kadın mahkumlar çırılçıplak soyulmaya devam ediyor

CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyelerinin İzmir Şakran Kadın Cezaevi’nde yaptığı incelemeler, kadın mahkumların yaşadığı büyük sorunları da gözler önüne sermiş oldu. Kadın mahkumlar cezaevine girişlerde çırılçıplak soyulmaya devam ediyor.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu Üyeleri, İzmir Aliağa Şakran Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan kadın mahkumları ziyaret etti.

Cezaevi’ne geçtiğimiz yıl Haziran ayında yapılan ziyarette, kadın mahkumlara çıplak arama dayatıldığı, buna zorlandıkları belirtilmişti. Bunun ardından kamuoyunda ciddi bir baskı oluşmuş, ancak yapılan bu uygulamalar inkar edilmişti.

Yapılan bu ziyarette sertlik azalsa da insanlık dışı uygulamaların devam ettiği ortaya çıktı.

İşte cezaevinin “daha az” sorunlu olan hali:

‘Savcı geldiği günlerde yemekler iyi çıkıyor.’
• CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyelerinin Şakran Kadın Cezaevine 11.06.2012 tarihinde yaptıkları ziyarette mahkumların şikayetlerine konu olan yemeklerin kötülüğü, plastik çatal bıçak verilmesinden dolayı yaşadıkları sıkıntılara ilişkin olarak, bu ziyaretimizde de yemeklerin kötü olduğuna dair şikayetler yeniden dile getirilmiştir. Ancak Savcı’nın yemek konusuna "duyarlı" olmasından dolayı Savcı’nın ziyaretlerini gerçekleştirdiği Çarşamba günlerinde yemeklerin iyi çıktığı ifade edilmiştir.

• Bir önceki raporda yer alan plastik çatal bıçak yerine, şu anda tutuklu ve hükümlülere kantinden satın alma yoluyla da olsa metal çatal ve bıçakların temini sağlanmaktadır.

Çıplak arama devam ediyor…
• Çıplak aramanın ilk girişler dışında uygulanmadığı ancak cezaevine ilk girişlerde çıplak aramanın uygulandığı, bu aramaya direnen, bu onur kırıcı muameleyi kabul etmeyen mahkumlara karşı davranışlarda geçtiğimiz ziyaretimizde eleştirdiğimiz hususlar da göz önüne alınarak davranışların farklılaştığı gözlemlenmiştir.

Ziyaret cezaevi yönetiminde rahatsızlık yarattı
• Görüşülen tüm tutuklu ve hükümlüler CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyelerinin yapmış olduğu ziyaretin cezaevi yönetiminde önce büyük bir rahatsızlık yarattığını, şimdi de yönetim kadrolarının değiştirilmesi ile o günkü sıkıntıların görece bir rahatlamaya yerini bıraktığını ifade etmişlerdir.

(soL - Haber Merkezi)