İran'da Reyhane Cabbari idam edildi

İran'da 26 yaşındaki bir kadın kendisine tecavüz etmeye çalıştığını iddia ettiği adamı öldürdüğü için asılarak idam edildi.

BBC'nin haberine göre Uluslararası insan hakları örgütlerinin idamın durdurulmasına yönelik yürüttüğü kampanyalara karşın Reyhane Cabbari'nin Cumartesi günü başkent Tahran'daki bir hapshanede idam edildiği açıklandı. Cabbari 2009 yılında Murteza Abdulali Sarbandi'yi öldürmek suçundan hüküm giymişti.

Cabbari'nin 'bana tecavüz etmeye çalıştı' dediği Sarbandi, daha önce İran İstihbarat Bakanlığı'nda çalışıyordu. Mahkemedeki savunmasında Sarbandi'yi bir kez sırtından bıçakladığını kabul eden Cabbari, "O sırada evde bir kişi daha vardı. Sarbandi'yi o öldürdü" demişti. Uluslararası Af Örgütü, Cabbari'nin usulsüz bir yargılama sürecinin ardından hüküm giydiğini savunarak, idam cezasının durdurulmasını ve yarılamanın yenilenmesini talep ediyordu.

Sosyal medya kampanyası yeterli olmadı
Geçtiğimiz ay sosyal medyada da idamın durdurulması için bir kampanya başlatılmıştı. İran devlet haber ajansı Tasnim, mahkemenin 'meşru müdafa' iddialarını yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle kabul etmemesi üzerine Cabbari'nin idam edildiği haberini geçti. BBC Farsça servisine konuşan Cabbari'nin annesi Şole Pakravan da idam haberini doğruladı ve idamdan bir gün önce kızını bir saatline görmesine izin verildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İran'ın bu yıl içerisinde en az 250 kişiyi idam ettiğini belirtiyor.