İnsanlıktan son çıkış: Fatmagül vakası

Son zamanların gündemden düşmeyen dizisi “Fatmagül’ün suçu ne?” ile ilgili her gün gazetelerde haberler görmeye alıştık. Ama dün Şok gazetesi tarafından yapılan bir haber var ki bundan öte ne olabilir diye düşündürtüyor. Haberin başlığı “Fatmagül’ün şişmesi geliyor.” Devamını yazmaya gerek yok...

Haberin asparagas olup olmadığı, Şok gazetesinin böyle haberler yapmasının şaşırtıcı olmaması, bu ülkede ve dünyada pornografinin büyük bir sektör olduğu... bunların şu anda hiçbir önemi yok. Önemi olan bu çarpıklığın bu kadar fütursuzca ve cesurca icra edilmesi. Önemi olan, kadını aşağılayan bu çürümüş düzenin artık dibe çok yaklaştığı.

Dizi ve peşi sıra yaşananlar, AKP iktidarı döneminde iyice ayyuka çıkan çürümenin gelebileceği noktayı gösteriyor. Çürümenin en iyi göstergesi her zaman medya oldu. Cinselliğin toplumsal alanın görünen yüzünde ahlaksızlık olarak görüldüğü ve baskılandığı bu toplumda gerçekte ise sonuçları her daim kadına yönelik cinsel şiddetle görülen hayatlar yaşanıyor.

Fatmagül vakası, bu düzende ikiyüzlü ahlak anlayışının çarpıcı bir örneği. Bu ikiyüzlülüğü ustalıkla kullanmaya çalışan AKP çürümeyi gösterip, gericiliğe razı etmeye uğraşıyor. Kadınlar ise bu süreçte hem gericiliğin hem de çürümenin kurbanı haline getirilmeye çalışılıyor.

Bu ülkede Fatmagül’lerin sayısı arttıkça ya da bilinir hale geldikçe örtünmeye zorlanan kadın sayısı da artacak. Bu ülkede namus bekçileri nin sayısı arttıkça tacize, tecavüze uğrayan kadınların sayısı da artacak. Bu ülkede dört duvar arasına hapsedilmeye çalışılan kız çocuğu sayısı arttıkça, dedesi yaşında erkeklerle evlendirilen kız çocuklarının sayısı da artacak. Bu ülkede üçüncü sayfa haberleri yapılmaya devam ettikçe, üçüncü sayfaya haber olanların sayısı artacak. Bütün bunlar olurken medya başta olmak üzere hayatın her alanında gericilik, çürümenin panzehiri olarak sunulacak.

Bütün bu sürece Fatmagül’leri yüreğimiz, midemiz kaldırmadığı için ama illa ki insan olduğumuz için ve bu ülkede hala insanlığın ölmediğine inandığımız için karşı çıkmak gerekiyor...

Esin Aksu