İngiliz CEO'dan çağdışı sözler

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Glencore'nin İngiliz CEO'su Simon Murray'in kadınların hamile kaldıklarını, 9 ay işten uzak kaldıklarını ve bu yüzden kadın çalışan istihdam etmenin riskli olduğunu söylemesi tepkilere neden oldu.

Glencore şirketinin CEO'su Simon Murray İngiliz Sunday Telegraph gazetesine 24 Nisan 2011 tarihinde verdiği röportajında, ‘genç kadınları işe almanın riskli olduğunu’ söyledi: "Kadınlar genellikle çocuk doğurmayı ve büyütmeyi daha çok seviyorlar. Bu da istem dışı bazı sonuçları meydana getiriyor. Hamile kadınlar 9 ay işten uzak kalıyor. Benim evlilik çağındaki bir kadını işe alacağımı ve bu kadının 9 ay boyunca hamilelik nedeniyle yönetim kurulunda olamayacağını düşünebiliyor musunuz?" Ayrıca kadınların erkekler kadar akıllı olduklarını, fakat iş konusunda erkekler kadar konsantre ve tutkulu çalışamadıklarını, çünkü yapacak çok daha iyi şeylerinin olduğunu söyledi.

Bu açıklamanın ardından oluşan tepkiler nedeniyle Glencore özür dilemek zorunda kaldı ve Simon Murray'in görüşlerinin kişisel olduğunu ve şirketin asla cinsiyet ayrımcılığına neden olabilecek davranışlara müsamaha göstermediğini belirtti.

"Sözleri çağdışı"
Murray'in açıklamalarının ardından İngiltere Ticaret Bakanı Vince Cable da, Murroy'in sözlerinin çağdışı olduğunu, bu zihniyetin Ortaçağ'dan kaldığını ve İngiltere'nin en büyük şirketlerinden birinin başındaki bir insanın bunları söylemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Birçok Avrupa ülkesinde kadınlara dönük hak gaspları gün geçtikçe artıyor. Emeklilik yaşının yükseltilmesi, annelere yapılan ödeneklerin kaldırılması bu saldırılara verilebilecek örneklerden sadece ikisi.

(soL - Kadın)