Hedef kitle mi, hedef tahtası mı?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) müşteri çekmek isteyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yeni hedef kitlesini belirledi: Ev kadınları…

Hisse senedine yatırımı artırmayı hedefleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başkanı Vedat Akgiray, hane bütçesini belirlemekte kadınların rolünün daha fazla olduğunu belirterek yeni hedef kitlesinin kadınlar olduğunu belirtti.

‘Kadınları ikna edersem eşleri gelir’
Sermaye piyasasına güvenin arttırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren 14 ayrı Hanımlar Lokali’nde Ocak ve Şubat ayları boyunca bilgilendirme seminerleri düzenleniyor.

İlki 19 Ocak’ta yapılan toplantı öncesi Akgiray, yaptığı açıklamada, kadınların eşlerini borsaya ikna etmek için bir işlev gördüğünü açıkça dillendirdi: “Gençlere, kadınlara, sanatçılarımıza borsayı anlatmak, eğitim vermek istiyoruz. Görüyorum ki kadınlar belediyeler bünyesindeki müzik dersleri, örgü kurslarına gidiyorlar. Ben de ev hanımlarına borsayı anlatmak istiyorum. Ev hanımlarını ikna edebilirsek gerisine gerek yok, onlar eşlerini inandırırlar zaten.”

Kadının tasarrufa eğilimi…
Yaptıkları çalışmanın temel amacının özellikle kadınları kapsamaya ve “bilinçlendirmeye” hizmet ettiği belirtilirken Akgiray’ın sarf ettiği sözlerle niyeti ortaya çıkıyor. Bir ailede bütçeyi kadının yönettiğini, kadın tasarrufa eğilimliyse tasarrufun mümkün olduğunu, harcamaya düşkünse iki yakanın bir araya gelmediğini açıkça dillendirerek kadını hedef kitle yerine hedef tahtası haline getiriyor.

Toplantıda sabırlı olmanın önemine ısrarla değinen Akgiray 'Parayla duygusallık karışırsa fakirlik kesin bir sonuç' yorumunda bulundu.

Katılımcılara akıl vermeyi de ihmal etmeyen Akgiray, ayda bin lira ile geçinebilene 950 liranın yetebileceğini, herkesin 50 lirayı yatırıma yönlendirme gücü olduğu görüşünü dile getirdi.

"Boğaziçi özelleşsin" de demişti
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, geçen sene Boğaziçi Üniversitesi’nin bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini söyleyerek tartışmaya neden olmuştu.

Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi’ne emsal olarak özel üniversiteleri gösterirken, kamu üniversiteleri olan İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ni de kötülemeyi ihmal etmemişti.

(soL - Kadın)