'Hamile kadın sokakta gezmesin' sözünü basın çarpıtmış!

RTÜK Başkanı Davut Dursun, TRT'de yayınlanan iftar programında söylenen "hamile kadın sokakta gezmesin" sözlerine neden ceza vermediklerini açıkladı.

TRT 1'in iftar programına konuk olarak katılan Ömer Tuğrul İnançer, "Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır" demiş, bu sözler büyük tepki çekmişti.

Muhalif olan tüm yayınlara ceza yağdıran RTÜK ise bu sözlere ceza vermemişti. RTÜK Başkanı Davut Dursun, Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in sorularını yanıtlarken, hamile kadınlarla ilgili sözlerde ihlal olmadığını ileri sürdü. Dursun, bu iddiasını bir adım ileri götürerek, "basında bir çarpıtma vardı. O nedenle ceza vermedik" dedi.

İşte o yanıt:

- TRT’de yayınlanan iftar programında Ömer Tuğrul İnançer’in “Hamile kadınlar sokağa çıkmasın” sözüne ceza vermediniz. Karınız ya da kızınız bu konuda ne düşünüyor?
Siz de yaşlıların sokağa çıkması estetik değil diyebilirsiniz. Bu müeyyide gerektirebilir mi? Hamilelerin sokağa çıkması estetik değil açıklamalarını karar odasında defalarca izledik. Burada insan onurunu rencide eden bir durum var mı, hepsine baktık. Sonunda ihlal olmadığına karar verdik. ‘Toplum tepki gösterdi, o zaman ceza verilmeli’ gibi bir düşünce yanlış. Bu ihlal var demek olmuyor. Bir kişinin hamile kadınlarla ilgili eleştirisi söz konusuydu. Üstelik baştan sona izlediğinizde aslında kişinin yanlış anlaşılmış olabileceğini görüyorsunuz. Evet hamile kadınların sokağa çıkması ile ilgili bir eleştiri var ama ‘Ayıptır ayıp’ lafı, ‘Kanatlısı kanatsızı’ diye bahsedilen bir ürünün televizyonlarda reklamının yapılmasıyla ilgili. Yani hamile kadınların sokağa çıkması ile ilgili değil. Basında bir çarpıtma vardı. O nedenle ceza vermedik. Sokağa çıkan hamile kadınlara terbiyesiz demeye kimsenin hakkı yok. Ceza vermememize kızım bile tepki gösterdi. Beni telefonla arayıp ‘Buna ceza vermediniz mi?’ diye sordu. Eve geldiğinde de konuşma imkanımız oldu. Ona durumu anlatınca hak verdi.