Genç kuma ile nefis terbiyesi

Star gazetesi yazarı İslamcı feminist Hidayet Şefkatli Tuksal, adını vermek istemediği bir cemaatte, kadınların nefislerini terbiye etmek için kocalarına genç eş alıp aynı evde yaşadıklarını söyledi.

Hidayet Şefkatli Tuksal, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, kendi gözleriyle tanık olduğu olayı şöyle anlattı: “Bir akrabam vasıtasıyla tanıştım. Tesadüfen evine gittim. Baktım evde genç bir hanım. Sonradan öğrendim kendisine kuma almış. Akrabamdan da öğrendiğime göre cemaatte hanımlar nefis terbiyesini öyle yapıyorlar. Kocalarına genç bir eş alıyorlar. Onlarla birlikte aynı evde veya apartmanda yaşıyorlar. Böylece nefisleri terbiye oluyor.”

Tuksal açıklamasında, “Kendi müritlerinden biri genç bir eş bulup getirerek ‘Bununla evlenmek istiyorum’ dediğinde ‘Sen şey yapamazsın’ diyerek kendisine aldığı konuşuluyordu. Bir ara o gruptan ayrılan biri bunları yazdı” diyerek cemaat şeyhinin böyle bir uygulamayı teşvik ettiğinin de altını çizdi.

“Kuma gelmesi rencide edecekse boşanın”

Tuksal daha önce Birikim Dergisine verdiği röportajda “İslam çokeşliliğe izin verdiği için bazı genç kızlarımızda bir rahatlık var. Hele günümüzün köşe dönmeci zihniyetiyle yetişmiş bir genç kız, niye fakir bir gençle evlenip sıkıntı çeksin. Onun yerine, olgunlaşmış, ruhu ve fiziği güzelleşmiş ve maddi sorunları olmayan erkekleri tercih ediyorlar. Bunlara, ikinci olmanın, tercih edilmiş olmanın gururu da ekleniyor” açıklaması yapmıştı.

Tuksal, aynı röportajda Türkiye’de kadınların tek bir eşle hayatlarının sonuna kadar birlikte olma beklentisi ile evlendiklerini ve bu yüzden eşlerine çok bağlandıklarını, bir gün başka bir kadının gündeme gelmesi halinde, bütün dengelerin yıkıldığını ve kadının hayatının altüst olduğunu belirtiyor. Üzerine kuma getirilmiş kadınlara ‘Allah izin vermiş, ben de izin vereyim demek zorunda değilsiniz gerekirse boşanın. Bu sizi çok rencide edecekse sürdürmek zorunda değilsiniz” desteği yaptıklarını vurguluyor.

Hidayet Şefkatli Tuksal kimdir?
1985 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1998 yılında Hadis Anabilim Dalında "Kadın Aleyhtarı Rivayetler Üzerinde Ataerkil Geleneğin Tesirleri" konulu teziyle doktorasını verdi. Tezini 2001 yılında, "Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümü" adı altında kitaplaştırdı. İslamcı feminist ekibin önemli temsilcilerinden biri ve ayrıca, Başkent Kadın Platformu üyesi.

(soL-Kadın)