Fizik hastanesi rant kurbanı

İstanbul’da alanındaki tek dal üniversitesi olan İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin taşınmasına, meslek örgütleri “rant için” tepkisini gösterdi.

(soL-İstanbul) 268 yatak kapasiteli, 394 çalışanı olan ve günde 800’e yakın kişiye poliklinik hizmeti veren İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi taşınıyor. İstanbul’da, bu alandaki tek dal hastanesi olmasına rağmen fiziki şartların yetersizliği ve binaların depreme dayanıklı olmaması gerekçe gösterilerek yerinden edilmeye çalışılan hastaneye ilişkin meslek örgütleri açıklama yaptı.

Seçim yatırımı
SES, TTB, Türk Dişhekimleri Birliği, Dev Sağlık-İş, Türk Hemşireler Derneği ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri/Teknikerleri Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, hastanenin Bahçelievler ilçesinin, İstanbul’da az rastlanan yeşil alanlarından birinde yer aldığına dikkat çekildi. “Bu bölgede yaşayanların nefes aldıkları, yürüyüş yaptıkları ve en önemlisi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde olduğu gibi, doğal afetlerde sığındıkları bir alana sahiptir. Daha da önemlisi, geniş bir çevreyi içine alan bir bölgede yaşayanlara sağlık hizmeti vermektedir” denen açıklamada, hastanenin rehabilitasyon hizmeti verme kriterlerinden uzak, henüz tamamlanmamış, içinde inşaat faaliyeti devam eden, seçim öncesi yatırımın bir parçası olarak alelacele açılışı yapılan Bahçelievler Devlet Hastanesi’ne taşınmasına tepki gösterildi.

"Biz bu filmi daha önce gördük"
AKP hükümetinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile sağlık hizmetini tamamen ticarileştirdiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu anlayış doğrultusunda birçok hastanede verimsiz olduğu için klinikler kapatılmıştır, kapatılmaktadır” dendi. “Kampüs Hastane”, “Şehir Hastaneleri” planının hayata geçirilmesi ile birlikte yerinden edilen hastanelerin, şehirlerin ranta uygun ve stratejik yerlerde bulunan binalarının paylaşılmasının planlandığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Biz bu filmi daha önce de gördük. Üç yıl önce benzer biçimde geniş ve yeşil alana sahip, Türkiye’nin tek Lepra Hastanesi, sağlık çalışanı atanmayarak fiilen kapatılmaya çalışılmadı mı?”