Ev işçisi kadınlar: Can güvenliğimiz sağlansın!

Hürriyet grubuna bağlı anneyiz.biz internet sitesinde, evlerinde göçmen kadın çalıştıranlara yönelik akıl almaz tavsiyelerde bulunan haber, bugün ev işçileri tarafından, Taksim tramvay durağında yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

İnternet sitesindeki haberde, göçmen ev işçisi kadınlara yönelik ırkçı, ayrımcı ve erkek egemen ifadelerin kullanılması nedeniyle ev işçileri bugün bir basın açıklaması yaptı.

Ev İşçileri Derneği üyesi Öznur Polat’ın okuduğu basın açıklamasında, “anneyiz.biz.com sitesinin sorumlu yazı işleri müdürü Pınar Eslek namında Hürriyet Gazetecilik’e karşı suç duyurusunda bulunuyor ve Hürriyete öncelikle göçmen ev işçilerinden ve tüm ev işçilerinden özür dilemeye ve tekzip yayımlamaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:
"Anneler Dikkat! Başlığı ile annelere sözde tavsiyeler veren yazıda kadın göçmen ev işçilerinin hemen pasaportuna el koyun diyerek kadınların özgürlüğünün ve bedeninin gasp edilmesi öğütleniyor. Yabancı yatılı yardımcılara maksimum 500 lira ödeyin, ilk 3 ay maaşının %20’sine el koyun deniyor. Yani gece gündüz çalıştıracakları ev işçisine asgari ücretin dahi altında bir ücret ödenmesi, köleliğin pekiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Bizler ev işçileri olarak ister yabancı ister Türkiye vatandaşı olalım, hepimiz göçmen işçileriz. Kapitalist sistemin sonucu olarak evlerimizden, ülkelerimizden ayrılıp, iş bulmak için şehirlere, insanca bir yaşam için çalışmaya gelen kadınlarız. Hem evde hem işte çalışıyoruz. Çifte sömürüye maruz kalıyoruz. Cinsiyetçi iş bölümünün sonucu olarak emeğimiz görünmüyor. İş yasası, ev işçilerini kapsamına almıyor. Kayıtsız, güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyoruz”

Açıklamada, 15 Aralık günü camları silmek isterken dengesini kaybederek düşen ve hayatını kaybeden Gültekiye Özmen de hatırlatıldı.

Ev işçisi kadınlar taleplerini şöyle sıraladı:

"

 Öncelikle ev işçisinin iş tanımı yapılsın, mesleki standartlar getirilsin ve çalışma süresi insani bir düzeye indirilsin. 

Hiçbir şarta bağlı olmadan göçmen ev işçisi kadınlara çalışma izni verilsin, tüm ev işçileri eşit koşullarda ve eşit haklarla çalışsın. Can güvenliğimiz sağlansın, sağlık hakkı, iş güvenliği ve emeklilik hakkı başta olmak üzere insanca yaşamamız için tüm sosyal haklarımız verilsin. Hem evde hem işte çalışıyoruz, erken emeklilik istiyoruz.”

Basın açıklamasına destek veren kadın örgütleri şunlar oldu: Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Girişimi, İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği, İmece Kadın Dayanışma Derneği, Göçmen Dayanışma Ağı, Sosyalist Feminist Kolektif, Amargi Kadın Kooperatifi, Amargi İzmir, Emekçi Hareket Partili Kadınlar, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Sosyalist Kadın Meclisleri, Kadın Emeği Kolektifi, İstanbul KESK Şubeler Platformu'ndan Kadınlar, SDPli Kadınlar, Emek Partili Kadınlar, Petrol-is Kadın Dergisi, Kaos GL, Kadın Dayanışma Vakfı, Sosyalist Partili Kadınlar, Emekli-sen Aksaray 3 Nolu Şubeden Kadınlar, Halkevci Kadınlar. Yeniyolcu Kadınlar, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği'nden Kadınlar, Bağımsız Feministler, EDP’li Kadınlar.

(soL-Kadın)