"Etek boyu" gerekçesiyle devlet işten kovdu

Samsun İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nde taşeron olarak çalıştırılan Psikolog Zeynep Akyüz, İl Müdürüyle 'etek boyu' yüzünden tartışınca işinden oldu. Akyüz, “Recm edilmediğime şükrediyorum” dedi

Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde taşeron olarak hizmet alımı yoluyla çalıştırılan Psikolog Zeynep Akyüz, "etek boyu" gerekçesiyle işten çıkartıldı.

Psikolog Akyüz, geçen Temmuz ayında Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Adnan İpekdal tarafından odasına çağırılarak etek boyu ile ilgili sözlü olarak uyarıldı. Birkaç gün sonra kendisine yazılı uyarı gönderilen Zeynep Akyüz, Havza İlçesi Aile Danışma Merkezi’ne görevlendirildi. Ancak, bu karara itiraz eden psikolog konuyu valiliğe bildirince Havza ilçesinde görevlendirilmesi durdurularak, Valilik Çocuk Koruma Ofisi’nde görevlendirildi. Burada 4 ay daha çalışan Akyüz'ün sözleşmesi 2011 yılı için uzatılmayarak işine son verildi. Çalışmaya devam eden Zeynep Akyüz’ün sözleşmesi, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından 2011 yılı için yapılan hizmet alımı ihalesinde psikolog talebinde bulunulmadığı için Ocak ayı itibariyle yenilenmedi ve görevine son verildi.

“Recm edilmediğime şükrediyorum”
Olaydan sonra konuşan Psikolog Akyüz, önce sürüldüğünü, sonra da işine son verildiğini belirterek, "O gün giydiğim kıyafet kesinlikle Kılık Kıyafet Daire Yönetmeliğine uygundu. Etek boyum da diz altındaydı. Töre cinayetlerinde olur ya, kadına tecavüz edilir ama herkes kadına kötü bakar, suçlanan odur. Şimdi etek boyum yüzünden ben işten çıkartılıyorum. Recm edilmediğime şükrediyorum" dedi

“Mahalle baskısı kurumsal baskıya dönüştü”
Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun SES Şube Başkanı Süleyman Bal, Sosyal Hizmetler İl Müdürünün, Psikolog Zeynep Akyüz’ü etek boyunu kısa bulduğu için odasına çağırdığını belirterek, "İşaret parmağını uzatarak 'hemen eve gidiyorsun, kıyafetini değiştiriyorsun, geliyorsun' diyerek uyarıyor. Psikolog Akyüz, 'Kıyafetim konusunda neden rahatsız oldunuz? Benim bir rahatsızlığım yok' diye karşılık verince odasından çıkması için tehdit kokan bir tavırla uyararak gönderiyor" dedi. Bal, İpekdal'a seslenerek "Sizin asli göreviniz kadın personelin etek boyunu ölçmek midir? Bu hakkı kendinizde nasıl buluyorsunuz? Bir meslek elemanının kılık kıyafetinin sizin dünya görüşünüzle uyuşmadığını düşündüğünüz için işine son vermeyi ahlaki buluyor musunuz? Sizin yaptığınız mahalle baskısını bir adım ileri götürerek, kurumlarda kendi anlayışınızı dayatmak anlamına gelmiyor mu?" diye konuştu.

“Yönetmeliğe uygun giyinmiyordu”
Akyüz ile etek boyuyla ilgili bir tartışmadıklarını söyleyen İpekdal ise "Kılık kıyafet konusunda kendisini uyardık. Bahsedilen konu geçen yıl yedinci ayda oldu. Kurumumuzda çalışanların devlet memurları gibi giyinmesi uyarısında bulunduk. Genel olarak Devlet Memurları Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne uygun giyinmiyordu" iddiasında bulundu.

İpekdal kurumda ihtiyaç olmasına rağmen neden bu yıl psikolog alımına gidilmediğine ilişkin ise, "Bizde yeni yıl geldiğinde ihalenin tamamı yenilenir. Bunlar hizmet alımı ile çalıştırılan personel. Biz de bu yıl sosyolog ve sosyal çalışmacı alma yönünde takdir hakkımızı kullandık. Kurumumuzda devlet memuru olarak çalışan üç tane psikoloğumuz var. Demek ki yeterli görmüşüz ki psikolog alım yoluna gitmedik" diye konuştu.

İki kez mağdur edildi
Öte yandan, OMÜ Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde halen yüksek lisans yapan Akyüz’ün işten atılmasına neden olarak basında yer alan 'etek' haberlerindeki fotoğraflarla ilgili olarak da bir açıklama yapan SES Şube Başkanı Süleyman Bal, bu fotoğrafların aileyi derinden üzdüğünü belirtti. Yaptıkları ilk basın açıklamasında bu konuda görsel herhangi bir belge paylaşmadıklarını ifade eden Bal, "Bu görüntülerin gazetelerde yer alması bizleri oldukça rahatsız etmiştir. Aslında kılık kıyafeti nedeniyle mağdur olan ve işinden edilen Psikolog Akyüz’ün ikinci bir mağduriyetine yol açılmıştır" dedi.

Tartışılan eteğin fotoğrafı
Basında yeralan 'Bu kıyafetle de işe gidilmez' dedirten görüntülerin Akyüz’ün işyerinde giydiği kıyafetle ilgisi olmadığını söyleyen Bal, "Arkadaşımızın işten atılması sürecinde zulme uğramış ve onur kırıcı davranılmıştır. İşinden ve ekmeğinden edilerek cezalandırılmıştır. Bu yapılanlar BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve TC. Anayasası ilkelerine aykırıdır. Adnan İpekdal, her zaman yaptığı gibi doğruları söylemiyor. Konu ile ilgili elbisenin fotoğrafının basınla paylaşılması konusunda zorunluluk doğmuştur. Adnan İpekdal, bu kıyafetin neresinin yönetmeliğe uygun olmadığını açıklamak durumundadır" diyerek işe son verilmesine neden olan 'etek' ile ilgili fotoğraflar basına dağıtıldı.

(soL - Samsun)