Engelli çocuk annelerine övgü var destek yok!

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde engelli annelerinin “Yılın Annesi” seçilmesinin ardından, Batman’ın Sason ilçesinde iki “Özürlü” çocuğu olan Hediye Batu da “Yılın Annesi” ünvanını aldı.

Önceki gün düzenlenen törende konuşan Batman'ın Sason ilçesi Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, yılın annesi ile ilgili değerlendirme komisyonu oluşturduklarını, yapılan değerlendirmede Hediye Batu'yu yılın annesi seçtiklerini söyledi.

Engelli çocuk annelerinin fedakarlıkları, zahmet ve meşakkatleri şaşaalı törenlerde övülürken, konuyla ilgili araştırmalar, Türkiye’de engelliler politikası ve sağlanan desteğin son derece kısıtlı olduğunu belgeliyor. Bu durum karşısında engellilerin bakımını aileleri ve geleneksel rol anlayışı gereği anne, kızkardeş veya kadın akrabalar üstleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk kez 2010 yılı için gerçekleştirilen “Özürlülerin Sorun ve Beklentileri” araştırması sonuçları, Türkiye’de engellilerin eğitimsizlik ve işsizlik sorununun yanı sıra günlük yaşamda büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösterir nitelikte. “Kusur taşıyan” anlamını barındıran “özürlü” tanımlamasının devlet kurumlarınca hiç sorgulanmadan kullanılması bile ayırımcılığa işaret ediyor.

Söz konusu araştırmaya göre engellilerin yüzde 64’ü herhangi bir eğitimden yoksun. Sakatlıklar, yüzde 57’lik bir çoğunlukla hastalık nedeniyle oluşmuş. Araştırmaya katılanların yüzde 16’sı genetik ya da kalıtsal bozukluklar, yüzde 10’u kaza, yüzde 14’ü ise bilinmeyen nedenlerden dolayı engelli. Yüzde 3’ünün ise gebelik ya da doğum sırasında yaşanan problemlerden dolayı engelli olduğu belirtiliyor.

Bu arada “rahatsızlıkların” önemli bir bölümünün Türkiye’deki sağlık hizmetlerindeki çarpıklıklardan kaynaklandığını söylemek mümkün. Zira süreğen hastalığa sahip olduğunu belirtenlerin yüzde 78’inin engelli olmasının nedeni hastalık.

Günlük yaşam engelliler için bir kabus
Araştırmaya katılanların yüzde 67’si kaldırım yaya yolu ve geçitlerin engelli kullanımına uygun bir şekilde yapılmadığını belirtirken, yüzde 66’sı oturduğu binanın, yüzde 59’u ise kamu binalarının düzenlemelerinden şikayetçi.

Engelliler üretim sürecine katılamıyor
Araştırmaya göre engellilerin yaklaşık yüzde 86’sı herhangi bir işte çalışmıyor. Çalışanların ise yüzde 77’si ücretli ya da yevmiyeli, yüzde 15’i işveren, yüzde 8’i ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.

Açıklanan verilere göre engellilerin yalnızca yüzde 27’si 2022 sayılı kanun kapsamında devletten "özürlü" aylığı alabiliyor. Yüzde 11’i Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün ayni ve nakdi yardımlarından yararlanırken, yüzde 6’sı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’nun ayni ve nakdi yardımlarından, yüzde 4’ü “hayırsever kişiler” tarafından yapılan yardımlardan, yüzde 2’si ise diğer yardımlardan yararlanıyor. Böylece, Türkiye’de engellilerin yüzde 62’sinin herhangi bir sosyal yardım almadan yaşadığı ortaya çıkıyor.

Araştırmaya göre iş bulma olanaklarının arttırılmasını bekleyenlerin oranı yüzde 29, eğitim olanaklarının arttırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 26, fiziksel çevre ve ulaşım imkanları konusunda düzenlemelerin yapılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 18. Araştırmaya katılan engellilerden yüzde 2’si kamu kurum ve kuruluşlardan hiçbir beklentisi olmadığını ifade ediyor.

(soL - Kadın)