Düzenin yeni papatyaları: KAGİDER -1

"Yoksulların sesi" söylenen Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'sinde kadın patron eksik olur mu? Olmadı. KAGİDER Genel Başkanı Gülseren Onanç'ın kadın patronlarla CHP arasında köprü olacağına inanılıyor.

CHP geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirdiği kurultayda, Parti Meclisine iş dünyasından bazı yeni kadınları seçti. “Yoksulların sesi” olduğunu sürekli vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekibinde ilgi odağı olan isimlerin başında Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Genel Başkanı Gülseren Onanç geliyor. 1107 oyla PM’ye seçilen Onanç’ın, iş dünyasındaki kadınlarla CHP arasında bir köprü olacağına inanılıyor.

"İnsanları girişimci olanlar olmayanlar diye ayırıyordum"
Gülseren Onanç, kendi tabiriyle “girişimci” bir aileden geliyor. Babası çocuklarını sürekli “kendi işiniz olsun, sakın memur olmayın” diye yetiştiren, küçük - orta işletmecilerden. Evde 3 erkek ağabeyle “eşit” muamele görüyor ve profesyonel çalışmak üzere eğitim alıyor. İstanbul’dan Amerika’ya uzanan eğitiminden sonra 32 yaşında “artık kendi işimi kurmalıyım” diyor Onanç ve girişimciliğini sergilemeye başlıyor. Ticketturk Bilet Dağıtım şirketini kuruyor ve şu anda sektörün yaklaşık yüzde 25’ine hakim. Kadın sorunuyla KAGİDER’de tanışıyor. “Önceden, herkes girişimci olamaz girişimci olanlar ve olamayanlar diye ayırıyordum. KAGİDER’le birlikte kadın sorunsalının var olduğunu anladım” diyor Onanç. Türkiye’deki kadınların eve hapsedildiğinden ve dolayısıyla toplum tarafından “kadınlardan girişimcilik” beklenemeyeceğinden bahsediyor. “Bizim gibi şanslı olmayan kadınlara destek vermek, bana kişisel olarak tatmin verdi” sözleriyle vicdanını rahatlattığını söylüyor.

KAGİDER nedir?
Onanç’ın, çocuk doğurduktan sonra belirli bir eğitimi de almış girişimci kadınlara önerisi farklı üretim mekanizmalarını yaratmaları oluyor. KAGİDER de burada devreye giriyor yaklaşık 150 TL karşılığında, girişimci kadınlara şirket nasıl kurulur, marka nasıl yaratılır, sektör spesifik olarak nasıl bir ihtiyaç olabilir, pazarlama, hukuksal alt yapı, kurumsal kimlik gibi konuları içeren eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerden geçen kadınlar soluğu derneğin ana sponsoru Garanti Bankası'nda alıyor. Çünkü artık eğitim sertifikaları ceplerinde, referansları KAGİDER, yıllarca borçlanacakları krediler ise bir imzaya bakıyor.

KAGİDER bugün yaklaşık 200 kadın girişimci üyeye sahip. Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneğinin kız kardeşi olan derneğin amacı “girişimci kadınları desteklemek” ve “uluslararası iş dünyasında kadın ağı”nı kurabilmek. Yıllar içerisindeki faaliyetleri incelendiğinde ise bir dernekten çok daha fazlasını görüyorsunuz. Türkiye dış ilişkiler birimi gibi çalışan dernek yöneticileri, kar amacı gütmediklerini söyleseler de, patronlar için öyle karlı görüşmeler yapıyorlar ki, şaşırmamak elde değil. Bir çok “-izm” harmanlanmış: liberalizm, sektörizm, feminizm, küreselizm, laisizm bunların yanına biraz girişimci ruh biraz da siyasi rüzgar eklenince kadınların iş problemleri çözülüveriyor. Her “paralı nabza” şerbet veren KAGİDER’in faaliyetleri siyasi bir özne gibi, Türkiye sermaye sınıfının alkışını hak eder cinsten.

(soL-Kadın)