Çocuk geline pembe ayakkabı!

7 Ocak tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan “kız çocuğunu pembe ayakkabıyla kandırdılar” haberi, gericiliğin ikiyüzlü ve çürümüş ahlak algısını bir kez daha gösterdi.

Cumhuriyet gazetesinde çıkan haberde, Konya’nın Kadıhan ilçesinde yaşayan 5. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki kız çocuğunun, kendisinin hiç tanımadığı 30 yaşındaki bir adamla babasının zoruyla nişanlandığı aktarılmış.

Habere göre, kız çocuğunun babası, çocuğunu evliliğe ‘ikna etmek için’ bir çift pembe ayakkabı alıyor. Yeni ayakkabısını arkadaşlarına göstermesiyle durumun farkına varan öğretmenleri önce babayı ikna çabasına girişiyorlar. Girişimler sonuçsuz kalınca Milli Eğitim, Jandarma ve Kaymakamlığa olay bildiriliyor, ancak Kadıhan Kaymakam’ı olayın bilgisi dahilinde olduğunu, resmi bir şikayet olmadığı için beklemede olduklarını bildiriyor.

12 yaşındaki bir kız, ilköğretim 6. sınıfa geçmesi, arkadaşlarıyla ip atlaması gereken ve evliliği ancak “evcilik” oyunlarında konu edebilecek kadar fiziksel, ruhsal gelişime sahip bir çocuk konumunda.

Yobazlığın kök saldığı toplumlarda ise kız çocukları, çocuk gelin oluyorlar ve “çocuk” oldukları için pembe panjurlarla değil pembe ayakkabılarla kandırılıyorlar.

Gericiliğin kız çocuklarının başına sardığı belalar saymakla biter sanmıyoruz ama bir kaç tanesini hatırlatalım:

Nisan 2008’de Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez 14 yaşındaki B.Ç’ye tecavüz ettiği için tutuklandı, aile Üzmez’e güvendiğini o yüzden kızlarıyla Üzmez’i yalnız bırakmakta sakınca görmediğini ifade etti.

Ağustos 2008’de Konya’da Kaçak Kuran kursu binası çöktü, 15 kız çocuğu hayatını kaybetti, aileler çocukları cennete gittiler inancıyla şikayetçi olmadı.

Temmuz 2009’da dini bütün işadamı Halis Toprak kendisinden 54 yaş küçük,17 yaşındaki lise öğrencisi N.T ile evlendi, N.T’nin ailesi bu evliliğe izin verdi.
(soL-Kadın)