Çocuk gelin oranında ikinciyiz

İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberine göre, çocuk yaşta evlendirilen kadınların oranı Türkiye’de yüzde 14. Türkiye bu oran ile, Avrupa'da Gürcistan’dan sonra ikinci sırada.

Bir İngiliz şirketinin hazırladığı rapora göre, dünyada her yıl 18 milyon kız çocuğu evlendiriliyor. 18 yaşın altında evlenen çocukların sayısı, Avrupa ülkelerinde de beklenenin üzerinde. Rapora göre, İngiltere ve Fransa’daki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 10’u 18 yaşın altında iken evlenmiş.

Çocuk gelin oranının en yüksek olduğu Gürcistan’da bu oran yüzde 17. Türkiye, yüzde 14’lük çocuk gelin oranı ile Gürcistan’dan sonra geliyor. Uzmanlar, çocuk evliliğinin bir çocuk suiistimali olduğunu belirtiyorlar. Kız çocuklarının kendi rızaları dışında evlendirilmelerinin yanında, çocuk yaşta anne olmak hem anne hem de bebek için sağlık riski doğuruyor.

Kadın cinayetleri de artıyor
Çocuk yaşta evlilik oranının yüksek olduğu ülkemizde, kadın cinayetlerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Berna Görgülü, 2002 yılından 2009 yılına kadar kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını belirtti. Platformun yaptığı çalışma, her ay ortalama 30 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu.

Türkiye, kadın erkek eşitliği sıralamasında 135 ülke arasında 126. sırada yer alıyor.

2010 yılının ilk 7 ayında 226 kadın cinayete kurban gitti. 478 kadın tecavüze uğrarken, 722 kadın taciz edildi. Aile içi şiddet kapsamında 6 bin 423 kadın şiddete maruz kalarak hastanelik oldu. 2011 verilerinin de bundan farklı olmadığını söyleyen Görgülü, son 1 haftada Türkiye’de 9 kadının öldürüldüğüne, bu kadınlardan 3’ünün devletin koruması altında olduğuna, diğer 3’ünün ise boşanmak istediği kocaları tarafından öldürüldüğüne dikkati çekti.

(soL-Kadın)