Çıplak aranan kadın için 'ahlaksız' iması

Karakolda çıplak arama işkencesine maruz kalan Mine Yakut, polisler hakkında şikayetçi oldu. Kadıköy Kaymakamlığı, Mine Yakut için “Göbeğindeki piercingi iki kere açıp erkek memura gösterdi. Böyle bir insan taciz edilmiş olamaz” diyerek polisler hakkında soruşturma açılmasına izin vermedi.

Elif Örnek - soL

11 Eylül’de İstanbul Kadıköy’deki bir basın açıklamasında yakın mesafeden iki kez pastik mermi sıkılarak ve yerde sürüklenerek gözaltına alınan,
Kadıköy İskele Polis Merkezi Amirliği’nde çıplak arama işkencesine maruz bırakılan Mine Yakut’un şikayet ettiği polislere hakkında soruşturma açılmasına izin verilmedi. Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal imzalı karar yazısında “Göbeğindeki piercingi iki kere açıp erkek memura gösterdi. Filmi cama bakıp omuzlarını açtı. Böyle bir insan taciz edilmiş olamaz” şeklinde ifadelere yer verdi.

Mine Yakut Kaıköy’deki basın açıklaması sırasında gözaltına alınarak götürüldüğü Kadıköy İskele Polis Merkezi Amirliği’nin avukat görüşme odasında polis Abuzer Sevgi’nin talimatıyla, Özlem Yılmaz tarafından çırılçıplak soyunmaya zorlanarak, uzun bir süre arandı.

Ön incelemeyi polis yaptı
Olayın ardından Mine Yakut, avukatı Seda Güney aracılığıyla polislerden şikayetçi oldu. Savcılığın, yetkili makamlardan soruşturmayla ilgili izin verilip verilmeyeceğinin bildirilmesini istemesi üzerine İstanbul Valiliği ön inceleme yapılması için görevlendirme yaptı. Ancak incelemeyi yapan kişi de bir polis memuru oldu ve soruşturmaya izin verilmemesi yönünde kanaat bildirdi.

Bu ön incelemeyi de dikkate alan Kadıköy Kaymakamlığı, polislerin ifadesine de başvurduktan sonra soruşturma açılmasına izin vermedi. Mine Yakut’un plastik mermi, gaz sıkılarak ve yerde sürüklenerek gözaltına alınan polislerin kask numaraları okunamadığı için tespit edilemediği belirtilen Kadıköy Kaymakamlığı, karakoldaki görevli polisler için de soruşturma izni vermedi. Nezarethane sorumlusu polis Abuzer Sevgi’nin “herkese eşit muamelede bulunduk” sözlerine yer verilen kararda, kamera kayıtlarında da Mine Yakut ve gözaltına alınan diğer kişilerin “gayet rahat” davrandıkları belirtildi.

Kaymakamlıktan skandal ifadeler
Polis Özlem Yılmaz ifadesinde defalarca rica etmesine karşın Mine Yakut’un bilerek yavaş davrandığını, bu nedenle çıplak aramanın uzun sürdüğünü iddia etti. Kaymakamlık da “tutanaktaki toka ve takıların fazla olduğunu ve bunların çıkartılmasının vakit alacağını” ileri sürdü. Kaymakamlık karar yazısında “Özlem Yılmaz’ın beyanı ve vermiş olduğu DVD çıktılarında, müştekinin kazağını nezarethane görevlisinin yanında giymesi, filmi cama bakarak üzerini düzeltip omuzlarını açması, göbeğinde takılı olan piercingi iki kez açarak erkek memura göstermesi, taciz edilmiş bir insanın bu tarz bir harekette bulunamayacağını beyan etmesi ve polislerin uyguladığı işlemler ile tutanaklarda bir eksiklik bulunmaması” nedeniyle soruşturma izni verilmemesine karar verdi.