Çalışan kadınlara 3 çocuk teşviki

Düşen doğurganlık hızına “En az 3 çocuk” sloganıyla çözüm bulmaya çalışan AKP hükümeti, şimdi de, çalışan kadınların çocuk sayısına göre erken emekliliği konusunu gündeme getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazeteciler 3 çocuk sahibi kadınlara erken emeklilik teşviki sağlanacağı iddiasını Bakan Çelik’e sordu. Bir gazetecinin ''Çalışan kadınların çocuk sayısına göre erken emekliliği konusunda bir çalışma yürütülüyor mu?'' sorusu üzerine Çelik, şunları söyledi:

''Şu an 2 çocuk ile ilgili bir uygulamamız var ama gerek bu konuyla ilgili, gerekse kadın istihdamını etkilemeyecek, sosyal güvenlik aktöriyel dengelerini bozmayacak, sağlıklı genç nesillerin korunması adına bakanlıklar arasında bir çalışmamız var. Bu çerçevedeki çalışmalarımız henüz neticelenmiş değil. Bunun dışındaki tüm değerlendirmeleri biraz spekülatif değerlendirme olarak ele almakta fayda var.''

Bakan Çelik, ''Daha önceki değerlendirmemizde 8-10 maddelik olabilecek çalışma alanlarıyla ilgili görüşümü paylaşmıştım. Bu alanlarla ilgili çalışma yapılabilecek. Aktöriyel dengeleri bozmayacak ve 3-4 ana kurallar çerçevesinde, en önemlisi kadın istihdamını olumsuz etkilemeyecek düzeyde, düzenlemeler yapılacak ama bu 8-10 adımın hangilerinde adım atılacak bunu ilgili bakan arkadaşlarımızla yaptığımız değerlendirmede netleştirmiş olacağız ve Başbakanımıza sunacağız" şeklinde konuştu.

Son sözü yine Başbakan söyleyecek
Bir çocuk doğuran kadına 2, 2 çocuk doğruna da 4 yıl borçlanma hakkı bulunduğunu anımsatan Çelik, ''Şahsen bu konuyla ilgili ben kişisel görüşüm olarak şunu söyleyebilirim Sayın Başbakanımızın gelecekteki nüfus yapısı açısından asgari 3 çocuğun ne kadar önemli olduğu vurguluyorlar. Bu konu bir başlık olabilir şu anda, 2 çocuk 3 çocuğa çıkabilir. Heyetin yapacağı değerlendirmede bu konular ele alınacak netice Sayın Başbakanımıza arz edilecek'' dedi.