Bakanlık doğum izninin artırılmasına böyle karşı çıktı: 'Kadın istihdamını azaltır'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, doğum izninin 6 aya çıkarılmasına kadın istihdamını düşüreceğini öne sürerek karşı çıkıyor. Türkiye'nin kadın istihdamı karnesi ise Bakanlığın iddiasının samimiyetini sorgulamaya dahi gerek bırakmıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4 ay olan doğum izninin 6 aya çıkarılmasına “işverenlerin kadınları işe almayacağı”nı ileri sürerek sıcak bakmıyor. Bakanlık doğum izninin artması durumunda kadın istihdamının da düşeceğini savunuyor. Konuya ilişkin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu, ebeveyn izninin artırılması ve aileye nitelikli, kamusal çocuk bakım hizmeti sağlanması gerektiğini vurgularken, hükümetin kadın istihdamı karnesi ise Bakanlığın iddiasının samimiyetini sorgulamaya dahi gerek bırakmıyor.

"Kadın istihdamını artırmak için"
Kadın istihdamının artırılması gerektiğini kaydeden Bakan Çelik, “İşgücüne katılım yüzde 30.7’lerde. Bunu yükseltelim. Yükseltebilmek için piyasanın alıcı olması lazım. Ancak kadın istihdamının artmasını engelleyici bir tablo ortaya çıkacaksa bence orada dikkatli davranmak gerekiyor diye düşünüyorum. İşverenler çalışmamayı tercih ederler diye bir endişe var bende” dedi.

"İstihdamın artırılması için gerekli kamusal hizmetler yetersiz"
Erdoğdu, “Kadın istihdamını artırmak istiyorsak tartışılması gereken, doğru olan ebeveyn izninin uzatılması ve aileye nitelikli sosyal çocuk bakım hizmetlerinin, zorunlu eğitim öncesi bütün hizmetlerin sağlanması. Türkiye’de kamusal çocuk bakım hizmetleri hemen hemen hiç yok. Son derece yetersiz” dedi.

"Kadın çalışmasın, çalışacaksa da ucuza çalışsın"
Bakan Çelik doğum izninin uzatılmasına kadın istihdamını azaltacağını ileri sürerek karşı çıksa da, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'ın açıkladığı rapor hükümetin kadın istihdamı karnesini ortaya koyuyor. Temmuz ayında yayınlanan rapora göre ‘ev kadını’ sayısında bir yılda 496 bin artış gerçekleşti. Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) tarafından yayınlanan bir başka rapora göre ise Türkiye'de çalışma yaşında olan kadınların ancak yüzde 30'u istihdam ediliyor.

TÜİK verilerine göre ise çalışan kadınlar genellikle hizmet sektöründe, emek yoğun imalat sanayinde ve tarımda istihdam edildiği gözleniyor. Yani çalışabilen kadınlar kendilerine ancak emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı alanlarda iş bulabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olarak sigortalı bir işte çalışan kadınların ücretleri erkeklere göre çok daha düşük iken, eşdeğer işlerde bu oranın yüzde 46’ya kadar ulaşmış durumda. Çalışan her iki kadından biri ise güvencesiz koşullarda işine devam ediyor.

(soL-Haber Merkezi)