Bakan Akdağ 'üreme sağlığı' kavramını Bush'tan mı öğrendi?

Kürtaj düzenlemesine dair açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Benim bedenim, benim kararım kampanyasını çok vicdani bulmuyorum” derken, artık nüfus planlaması kavramının çağdışı olduğunu söyledi. Bakan Akdağ’ın açıklamalarını Prof. Dr. Selçuk Erez’e sorduk.

Kürtaja ilişkin yasal düzenlemeyi kesinlikle yapacaklarını belirten Akdağ, “Mevcut kanunun adı bile yanlış. Bugünün kavramlarının çok gerisinde kalmış, 'Nüfus Planlaması Kanunu' diye çağdışı kalmış bir kavram” dedi. Bakan Akdağ’ın bu açıklamalarını Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr Selçuk Erez’e sorduk.

Akdağ’a göre benim bedenim benim kararım vicdansızlık
Bugün kürtaj tartışmalarındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Akdağ kadınların “benim bedenim benim kararım eylemlerine ilişkin şöyle konuştu:

“Çocuk sahibi olmak istemedikleri zaman bunu önleyecek vasıtaları kullanacaklar. Hiçbir vasıta kullanmayalım, nasıl olsa hazır oradan atarız olmaz. Hamile olursam kürtaj yaptırırım anlayışı yanlış. 'Benim bedenim, benim kararım' kampanyasını çok vicdani bulmuyorum.”

“Nüfus planlaması kavramı çağdışı”
Bugün yaptığı açıklamada nüfus planlaması kavramına da değinen Akdağ, ''Yasal düzenlemeyi kesinlikle yapacağız. Çünkü mevcut kanunun adı bile yanlış. Bugünün kavramlarının çok gerisinde kalmış, 'Nüfus Planlaması Kanunu' diye çağdışı kalmış bir kavram” dedi.

“Nüfus planlaması çağdaş düşünce olduğu sürece devam edecek”
Bakan Akdağ’ın söylediği sözlerin hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını belirten Erez, nüfus planlamasının çağdaş düşünce biçimi devam ettiği sürece uygulanmaya devam edeceğini dile getirdi.

Üreme sağlığı adı altında ortaya çıkan kavramın ABD’deki Bush yönetim döneminde öne çıktığını belirten Erez şöyle konuştu:

Bush yönetiminde kürtaj yasağı tartışmaları oldukça gündemdeydi ve bu dönemde nüfus planlaması yapıp devlet desteği alan kurumlar yardım alabilmek için isimlerini değiştirdiler. Bu değişiklik sürecine de kılıf bulmak için böyle bir isim tercih ettiler. Yani ortada çağdışı bir uygulama yerine çağdışı bir anlayışın yasağı ve bu yasağın ardından gelen bir kavram var.”

(soL - Haber Merkezi)