Arınç'ın doktor arkadaşı, regl olmayı hacamata benzetti

Bülent Arınç'ın lise arkadaşı doktor Suat Arusan, kadınların regl dönemlerini hacamata benzetti. Arusan, özel kliniğinde bir tedavi yöntemi olarak sülük, hacamat gibi AKP'nin yasal kıldığı sözde alternatif tıp uygulamalarını kullanıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın lise çağından arkadaşı çocuk doktoru Suat Arusan, kadınların regl kanamaları ile hacamat (derinin neşter ile çizilip kanın şişe ile çekilmesi) uygulamasını bir tuttu ve bu konudaki görüşlerini TRT’den açıkladı.

Ankara ve İstanbul’da bir dizi polikliniğin sahibi olan ve aynı zamanda TRT Haber’de program yapan Arusan, geçen Pazar günü yayımlanan programında,“Türkiye’de ve dünyada kadınlar erkeklerden daha çok yaşıyor. Bunun nedeni bayanların doğal hacamat olmasıdır. Allah onlara annelik vasfının özelliği olarak vallahi böyle bir torpil geçmiş diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Aynı doktor sülükle görme bozukluğu da tedavi etmişti
Çocuk doktoru Suat Arusan’ın Manisa’daki polikliğinde sülükle görme bozukluklarını tedavi ettiğini iddia etmesi büyük tartışma başlatmış, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, polikliniğin “sülük bölümü”nü mühürlemişti.

Öte yandan bu yılın başından itibaren Meclis’ten geçen yasa ile hacamat, sülük gibi sözde alternatif tıp yöntemleri ruhsat alınması koşulu ile serbest bırakıldı. Arusan da İstanbul şubesinin açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptığı kliniklerinde bu yöntemleri kullanıyor.
Arınç açılıştaki konuşmasında Arusan’la hukukunun “lise yılları”na kadar dayandığını kaydetmişti.

Arınç’la geçmişe dayanan dostluğunun da etkisiyle TRT Haber’de program yapmaya başlayan Arusan, geçtiğimiz Pazar günkü programında kadınların regl kanamaları ile hacamat uygulamasını bir tuttu ve şunları kaydetti:

“Herkes şunu çok iyi bilsin, Türkiye’de ve dünyada kadınlar erkeklerden dana uzun yaşıyor. Var mı aksini iddia eden. Bunun çok önemli bir sebebi var. Her ay doğal hacamat olmalarıdır. Allah onlara annelik vasfının özelliği olarak vallahi böyle bir torpil geçmiş diyebiliriz. Dolayısıyla bu onlar için daha uzun yaşamayla alakalı ve daha sağlıklı yaşamayla ilgili önemli bir avantaj sağlamaktadır.”

“Deri altında birikmiş, kan özelliğini yitirmiş, koyu pelte kıvamında kan”, "bu kanın vakumlanarak dışarı alınması" gibi bilim dışı ifadeleri hangi tıp kitabından aldığı bilinmeyen Arusan, Özel Doğal Hayat Polikliniği adındaki kliniğinde, hicri takvim günlerine göre hacamat hizmeti verdiğini iddia ediyor.

Kadınlardaki döngüsel hormonal değişiklikler ve regl kanamalarının, daha sağlıklı yaşam sağladığına dair evrensel bir tıbbi bilgi yok.

Öte yandan kadınlar, cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle dünyanın pek çok yerinde temel sağlık hizmetlerine erişimde dahi zorluk yaşıyor. Daha uzun saatler çalışıp daha az kazanıyor, şiddete daha çok uğruyor. Üstelik çoğu zaman, bahsi geçen hormonal problemler için yardıma başvuramıyor.

Bedensel yabancılaşmanın öznesi haline gelen kadınlar, ihtiyaç duyduğu tıbbi yardımı bile dile getirmekten çekiniyor ancak Arusan'a göre "torpilli" sayılıyor.

Kadınlar daha uzun mu yaşıyor?
Dünya genelinde ortalama rakamlara göre kadınlar erkeklere göre altı ila sekiz yıl daha uzun yaşıyor. Bebek ölümleri ile ilgili veriler de, erkek bebeklerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğu yönünde.

Bu durumu açıklayabileceği öne sürülen pek çok genetik ve çevresel etken öne sürülüyor. Bağışıklık sisteminin daha aktif olması, ikinci bir X kromozomunun bulunması nedeniyle olumsuz genetik değişkenlere daha az hassas olması, beslenme biçimi, daha az sigara kullanıyor olmak bunlardan bazıları.

Ayrıca, başka hayvan türlerinde de dişi bireylerin daha uzun ömürlü olduğu biliniyor. Ancak ortalama rakamlar her koşulda gerçeği yansıtmadığı gibi, ne regl kanamaları ne de anneliğin kadınların daha sağlıklı yaşamasının sebebi olduğu bilimsel olarak söylenebiliyor.